PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

09 april 2005

The future

Genoeg over de oude paus en de mediabelangstelling. Met het hoofd naar de toekomst begint maandag het conclaaf voor de verkiezing van een nieuwe paus. Met een beetje pech zal ik het niet live in mijn zetel kunnen vernemen want van maandag tot vrijdag zit ik samen met mijn klas journalisten in spe in het wondermooie Parijs.

Laten we toch even speculeren. De vorige paus was de eerste niet-Italiaanse paus in meer dan 400 jaar. Hij werd gekozen omdat hij een man van de wereld was (must see: de foto van Karol Wojtyla met skilatten), omdat de vorige veel te snel stierf en omdat hij een rol kon spelen in strijd tussen het kapitalisme en het communisme.

Hier gebaseerd is de kans groot dat er terug een Italiaanse paus komt die misschien al jaren meegaat op de achtergrond en dus ook rustig zijn lobbywerk heeft kunnen voltooien. Een man van de wereld: dan kiezen we niet voor een nieuwe kardinaal die amper onder zijn kerktoren uitkwam. De nieuwe paus zal niet te snel sterven want het moet een kardinaal zijn jonger dan 80. Tegelijk zullen de karinalen ook niet snel opteren voor een "jonge" paus want terug 26 jaar is iets teveel van het goede. de stand-up comedy kon er ook niet mee lachen dat ze de laatste 5 jaar dezelfde paus-grappen moesten bovenhalen. Als laatste factor is er de socio-politieke rol van een paus. De Katholieke kerk zou de wereld met honderd jaar voorlopen als het een Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse paus zou verkiezen. Maak daar tweehonder jaar van als het ook nog een Moslim zou zijn, maar dat is misschien teveel gehoopt.

En waar zit Danneels? vraagt u zich ongetwijfeld af.
Danneels staat zeker in de toptien ookal spreekt Paddypower het tegen. Verschillende bronnen (kranten en google weigerden specifieker te zijn) hebben het over de 8e plaats, anderen over een top3 en enkele jaren terug stond was hij zelfs de absolute nummer 1 in de pop(e)poll (niet die van Humo).

Danneels heeft de ideale leeftijd (70), spreekt verschillende talen, is een man van de wereld en is progressief. Nadelen zijn dat Belgiƫ niet meer zo Katholiek is als 26 jaar terug tov Brazilliƫ (kandidaat: kardinaal Claudio Hummes) waar ze diep in het kruis getast zijn als je dat niet zou zijn. Uiteraard kan Danneels goed met de media overweg (wat 26 jaar terug ook minder van belang was) maar juist daardoor werd het duidelijk dat hij soms iets te progressief was.

We zullen moeten afwachten. Voor wie dit en de vorige drie stukjes flink heeft gelezen heb ik een verrassing morgen. Naar aanleiding van de trip naar Parijs zal ik het daar morgen over hebben.

Voor wie er zin in heeft:
No carbon copy of John Paul II
Google Answers
Godfried Danneels fanpage