PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

18 juni 2005

Auvibel: zever, gezever

Met een cursus sociologie op mijn schoot zat ik zorgeloos in de tuin toen de telefoon ging...
"PJ, weet ge nog die dvd's van €10?"
"Zijn ze binnen?"
"Ja, maar ze kosten nu 20 Euro"

Lang vreesde ik voor deze dag maar het is zover. Taks op cd's, DVD's, cd-spelers, videorecorders, DVD-recorders enz... Eigenlijk bestaat ze al een tijdje, maar nu de oude stock is uitgeput spijpelen de nieuwe prijzen door; en die zijn twee tot drie keer zo hoog. De taks die Auvibel heft is om de audiovisuele artiesten te vergoeden voor de schade die ze ondervinden van het kopiëren.
Dus je moet betalen voor het 'mogelijk' misbruik van muziek/beelden. Dit terwijl we een groot deel van de mediadragers gebruiken voor het opslaan van data en dus niets te maken heeft met Auviobel of Sabam. "Zever, gezever" zou Frankie Loosvelt zeggen.

CD-R & CD-RW € 0,12 per uur (cd= +/-80min)
DVD (65 cent in een spindel) € 0,59 per stuk

Natuurlijk zegt u nu "dan moet ge ni illegaal kopiëren he manneke". Maar daar heb ik het zelfs niet over. De heffing belast kopies voor eigen gebruik. Met deze taks straft men niet de illegale downloader die cd's en dvd's verkoopt maar de eerlijke consument! Mensen die niet betalen voor muziek of software en het massaal kopiëren zullen hun gedragspatroon niet wijzigen, ze zoeken gewoon omwegen.
Wie even naar Duitsland gaat kan ze daar aan een lager BTW-tarief ZONDER taks kopen. Maar eenvoudige huisvader weet dit niet en zal dus braaf zijn cd's en dvd's kopen aan het dubbele van de prijs.

Even ter verduidelijking:
Wie het legaal aanpakt betaalt
-een muziekcd +21% BTW
-een legale cd +21% BTW + AUVIBEL
-een cd-writer +21% BTW + AUVIBEL + RECUPEL

Wie het Illegaal aanpakt
-haalt de mp3 van het internet of koopt de single want de artiest in kwestie heeft er voor gewerkt (in tegenstelling tot Auvibel die het gewoon opvraagt).
-haalt cd's in Duitsland (minder BTW, geen Auvibel-taks)
-brandt het eveneens op zijn in Duitsland gekochte cd-writer.

Gevolgen


Duitsland, nu al de place to be voor al uw electronisch materiaal, verkoopt nog meer aan verstandige Belgen. Brave (of minder verstandige) landgenoten kopen hun duur materiaal in belgië en betalen het dubbele ookal maken zij helemaal geen misbruik van audiovisueel materiaal.
De mensen die toch in eigen land kopen gaan naar de grote ketens. Die kopen en masse aan en kunnen dus makkelijker hun winstmarges aanpassen. Kleine computerdealers kunnen dit niet. Zo verliezen ze klanten en hebben kleine zelfstandigen het nog moeilijker om te overleven.

Iemand mee naar Duitsland deze zomer?

Bronnen en inspiratie
blog over Auvibel
Auvibel
Downloaden niet per se oorzaak malaise muziekindustrie

Telenetklanten tegen de taks
Petitie tegen mogelijke kopieerheffing op PCs

9 Comments:

Anonymous Kurt said...

U begrijpt blijkbaar niet veel van Auvibel ;-)

woensdag, januari 31, 2007 6:43:00 a.m.

 
Blogger PJ said...

Beste Kurt,

Ik ga niet zeggen dat ik alles beter weet, maar deze conclusies trok ik aan de hand van de informatie op de site van Auvibel. Feel free om mij op de fouten te wijzen en een uitleg te geven.

woensdag, januari 31, 2007 7:41:00 p.m.

 
Anonymous Kurt said...

Beste Pieterjan,

Het gaat om een vergoeding en geen taks. Auvibel int en verdeelt deze vergoeding onder de auteurs, kunstenaars en producenten.
De vergoeding is in het leven geroepen om het toe te laten een kopie van een legaal verkregen werk te maken d.w.z. dat je 1 kopie mag maken van een CD die je in de winkel hebt aangekocht voor in de auto,…. Indien Auvibel er niet zou mogelijk zijn zou je zelfs geen kopie mogen maken van zo’n legaal verkregen werk en moet je dus elke keer opnieuw die CD kopen.

Wat je over Duitsland zegt klopt niet helemaal. Er is inderdaad een lager BTW-tarief, maar daar is ook een heffing (GEMA) actief. Daar bedraagt ze maar voor een DVD € 0,17 ivg met België € 0,59.

Tenslotte is de Auvibel-vergoeding van toepassing op lege CDR, DVDR, de salontoestellen zoals (DVD-recorder,…),… niet op cd/dvd-writers die worden ingebouwd in computers.

donderdag, februari 01, 2007 8:16:00 p.m.

 
Anonymous Benny said...

@Kurt: Dat van die lagere BTW is idd waar, maar waarom moet ik in godsnaam die vergeoding betalen als ik mijn CD-R gebruik om mijn eigen foto's (die ik zelf met mijn eigen digitaal fototoestel heb genomen) op te backuppen? Welk recht heeft Auvibel om mij te aanzien als dief en mij dan op voorhand te laten betalen?! Om even een vergelijking te maken: iemand die een wapen koopt gaan ze toch ook niet dirrect in den bakt smijten omdat hij wel eens iemand zou kunnen vermoorden met dat wapen?!

woensdag, juli 18, 2007 10:29:00 a.m.

 
Anonymous Kevin said...

Ik begrijp er ook niet veel van hoor.
De grote hoeveelheid mensen gebruikt lege cd's en dvd's niet eens voor muziek of films te kopiëren.
Dat is maar een klein procent van de bevolking.
Dus al die mensen betalen maar de volle pot (want voor een spindel van 100dvdtjes betaal je al 59€ aan vergoedingen)
En ik wil niets zeggen maar is Sabam, die in het raad van bestuur van auvibel zit, ook niet verdacht van geldwitwasserij?

Ik zou best wel eens bewijzen willen zien waar al dat geld heen gaat, want in mijn ogen is auvibel de dief die gewoon voor onze ogen alle mensen besteelt. (om het woord mafia niet uit te spreken)

donderdag, december 06, 2007 3:48:00 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Het is heel simpel, als je in het buitenland 5O blanco dvd's koopt voor 11,99 euro, betaal je er hier minstens 41,49 euro voor (29,50 euro Auvibel, 0,59 euro/dvd), over BTW e.d. zwijgen we nog. Ongeacht wat je met de dvd's doet. Sterker nog, als je ze zelf niet meer gebruikt en ze bijvoorbeeld op Ebay te koopt aanbiedt als particulier, moet je nog eens de heffing betalen! De gewone particulier is hier de dupe van en betaald het DRIEdubbele van wat hij zou hoeven te betalen. En dit om de kas van een aantal obscure maatschappijen te spijzen. Eén grote schade!! Stop die zakkenvullerij!!

woensdag, januari 30, 2008 10:32:00 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Iets wat ik niet begrijp is waarom een Auvibel-vergoeding op DVD's moet betaald worden, terwijl DVD's tegen kopiëren beveiligd zijn en de wet mensen verbiedt om de beveiliging te omzeilen. M.a.w. je betaalt voor een recht dat je niet krijgt.

woensdag, juni 04, 2008 6:21:00 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Wat ik ook niet begrijp is waarom ik Auvibel moet betalen als op een CD of DVD content wil zetten waarop ik zelf het auteursrecht bezit (bv. vakantiefoto's). Dan zou ik in principe deze vergoeding moeten kunnen terugkrijgen, of indien men weigert, een rechtzaak aanspannen omdat men geld verdient met mijn werk. Ook al gaat het hier maar over een paar eurocent, het gaat om het principe. Benieuwd wie door de rechter in z'n gelijk gesteld wordt als het tot een rechtzaak uitdraait...

woensdag, juni 04, 2008 6:38:00 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

warhammer gold warhammer money warhammer accounts tibia money tibia gold tibia item runescape accounts buy runescape accounts runescape money runescape gold runescape gp runescape power leveling runescape powerleveling cheap rs2 powerleveling runescape equipment buy rs equipment runescape runes cheap rs2 runes runescape logs cheap rs2 logs runescape items buy runescape items runescape quest point rs2 quest point cheap runescape questpoint runescape gold runescape items runescape power leveling runescape money runescape gold buy runescape gold buy runescape money runescape items runescape accounts runescape gp runescape accounts runescape money runescape power leveling runescape powerleveling tibia gold dofus kamas buy dofus kamas wow power leveling wow powerleveling runescape questpoint rs2 questpoint Warcraft PowerLeveling Warcraft Power Leveling World of Warcraft PowerLeveling World of Warcraft Power Leveling Hellgate money Hellgate gold buy runescape logs buy rs2 items cheap runescape items Hellgate London gold Guild Wars Gold buy Guild Wars Gold runescape items rs2 accounts cheap rs2 equipments lotro gold buy lotro gold buy runescape money buy runescape gold buy runescape runes lotro gold buy lotro gold runescape money runescape gold cheap rs2 powerleveling eve isk eve online isk buy runescape power leveling rs2 power leveling tibia gold tibia item runescape accounts Fiesta Silver Fiesta Gold Scions of Fate Gold Hellgate Palladium Hellgate London Palladium SOF Gold Age Of Conan Gold AOC Gold ArchLord gold tibia money tibia gold runescape accounts runescape gold cheap rs2 powerleveling buy ArchLord gold DDO Plat Dungeons and Dragons Online Plat

woensdag, oktober 29, 2008 4:30:00 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home