PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

30 juli 2005

Arm schaap zoekt wollen Frak van 4 miljoen

Zet uw gsm en msn maar even uit. Het is een serieus lang blogje vandaag.

Basisbegrippen voor het lezen:
Frak: dialect voor jas.
Frakkie.be : ter ziele gegane website.
Forum: website waar mensen hun mening kunnen geven of reageren op iets.
Webspace: plaats waar je foto's, filmpjes, tekst of hele websites kunt online plaatsen.
Schoon volk: tik op google "Tatiana Silva" in of klik hierIk heb een goddeloos geloof en ik hou van elke vrouw, woorden van Stef Bos die ook voor mij gelden. Gisteren had ik het over mijn geloof, vandaag gaat het over vrouwen.
Of toch over mooie vrouwen.

Bijna iedereen kijkt graag naar mooie vrouwen, op internet kan je dan ook makkelijk een site of forum vinden met fotoshoots van je favoriete schoonheid.

Een forum met schoon vrouwvolk op, werkt meestal zo: je moet je (meestal gratis) registreren waarna je zelf op het forum dingen kan plaatsen of op andere onderwerpen kan reageren, net zoals je op deze blog kan reageren eigenlijk. Bij een babeforum houdt dat in dat de leden foto's plaatsen van op andere websites, of soms zelf een magazine inscannen om het daarna te linken naar hun bijdrage op het forum. Op een goeddraaiend forum kan je dus al snel een paar duizend foto's terugvinden van Isabelle A tot Catherine Zeta-Jones.

Een forum dat ik regelmatig bezocht was Frakkie.be, niet omdat ik per se al het schoon volk ter wereld wou bekijken maar wel omdat het een gezellig forum was, opgericht door een goede vriend. In het begin was het vrij klein maar al snel begon dit forum te groeien en met meer dan duizend leden was Gunther (de oprichter) vrij trots op zijn eigen forum. Het was een gezellige boel, maar mooie liedjes duren niet lang.

Een tijdje terug was er op Ombudsman een thema dat de babesites wou aanpakken. Volgens groot licht (en fotomodel) Joke van de Velde was kon dit niet door de beugel dat haar foto's zomaar op internet stonden. De fotograaf die mevrouw kwam bijstaan dacht er hetzelfde over. De man vond het regelrechte diefstal dat zijn foto's te grabbel werden gegooid op het internet.

En ja hoor, de harde woorden werden daden. Toen Gunther twee weken geleden van vakantie kwam stak er een brief in de bus van Meta Media (oa uitgever van Maxim en Menzo) waarin ze Gunther wisten te vertellen dat ze not amused waren met het schenden van de copyrights. Beleefd lieten ze dan ook tot in detail weten dat Gunther €100.303 -ongeveer vier miljoen oude Belgische Franken- mocht ophoesten, te betalen binnen de twee weken.

Daar sta je dan met een rekening waarmee je normaal een huis koopt. Wat is uiteindelijk van hem? Niets. De afbeeldingen waarover het gaat, staan op de webspace van buitenlandse sites zoals Imageshack. Daar bovenop zijn alle afbeeldingen die uit Maxim komen (het gaat dus nog niet eens over alle foto's op het forum) niet door Gunther zelf online geplaatst. Zoekt er nog iemand een zwart schaap?

Tot zover het verhaaltje tot waar het nu is. Het Nieuwsblad en ZDnet hebben het verhaal ondertussen opgepikt en ergens hoop ik dat Meta Media beseft dat dit hun niet ten goede komt. Veel mensen zijn bladen als Maxim pas gaan kopen juist omdat ze foto's uit het blad op internet vonden. Bovendien is een schadeclaim van €100.303 tegen een jongen van 21 niet de beste manier om je imago te verzorgen. Tot slot moet je als uitgever de oorzaak kennen van een dalende oplage. Ik heb Maxim enkele keren 'gelezen' en zoals de aanhalingstekens het al aangeven: je moet het niet voor de artikels kopen. Geen nood Meta Media, ik ken nog wel een paar journalisten in spe die volgend jaar op zoek gaan naar een job.