PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

06 augustus 2005

Like it or not, terrorism is hot

Vandaag brengen we het terrorisme wat dichter bij huis. De Standaard Online had dit bericht online staan.

Antwerpen heeft terreurplan klaar


11:22:10
BRUSSEL - Als terroristen toeslaan in Antwerpen, rinkelt enkele seconden later de telefoon bij alle inwoners van de getroffen wijken. Een automatisch computernetwerk belt alle vaste toestellen en bekende gsm-nummers in de zone die ontruimd moet worden en legt de inwoners uit wat er aan de hand is en wat ze moeten doen. Het lijkt fictie, maar over enkele maanden is het in Antwerpen zover, meldt Het Laatste Nieuws.

De technologie doet het al, zo leerde een test van de provincie Antwerpen.
06/08/2005 - belga - llc
---------------

Nu vind ik dit gewoon een schitterend idee. Je kan de hele bevolking bereiken op enorm korte tijd en hiermee kan je mensenlevens redden...

Maar niet in België, en al zeker niet in Antwerpen.
Wie ben ik om te oordelen? ik heb een jaar lang in een callcenter mensen lastiggevallen voor allerlei acties, extra info en zelfs dingen waar ze echt beter van werden (we don't always fool you). Een van die acties was gericht op Antwerpenaren en zonder zever: communiceren met een Antwerpenaar vereist veel geduld en een enorm inlevingsvermogen.

Oké, de modale Antwerpenaar die voorbereid is op dit soort dingen zal geïnformeerd worden. Maar waarschijnlijk ziet een gemiddeld gesprek er zo uit (excuses voor de slechte imitatie van het Antwerps accent):

-Allow
-goeiedag meneer, u spreekt met... van... en wij bellen u om u te waarschuwen betreffende een terroristische aanslag in Antwerpen. Wij raden u aan om rustig naar buiten te gaan, alles achter te laten en u naar ...-straat te begeven tot de politie u komt evacueren.
-Ela, wie denkt gaa wel da gaa zaat? Das wee zowiet om ons iet aan te smere zeker
*klik*

In de praktijk zal iedereen informeren dus niet zo vanzelfsprekend zijn. Maar het systeem heeft ook leuke kantjes. Stel dat er ooit echt gevaar dreigt zullen alle domme en betweterige Antwerpenaren tot de legende van de stad/provincie behoren. Alvast mijn deelneming aan de resterende duizend inwoners.