PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

21 augustus 2005

We moeten eens praten...

Geen pukkelpopverslag. Waarom?
1)Aan de ingang valt er veel minder te beleven dan aan de mainstage.
2)De kerels die vanmorgen om 7u (eindelijk) van het terrein werden gezet wil ik zo snel mogelijk vergeten.

Daarom gaan we vandaag over tot de diepere betekenis van een bekende uitdrukking.
'We moeten eens praten'.
Vier eenvoudige woordjes waarvan een nietsvermoedend iemand denkt dat iemand wil praten, maar niets is minder waar.

Voorbeeld 1


Meisje zegt tegen haar vriend 'we moeten eens praten'. Deze kennen we al. De jongen vinden we later die avond met een depressie terug op café. Het meisje hangt aan de telefoon met haar vriendin om te zeggen dat ze haar vriend eindelijk aan de deur heeft gezet. Duidelijke betekenis van de uitdrukking: Ik wil het uitmaken.

Voorbeeld 2


een jongen, goede vriend van het meisje, is bezig over relaties en hoe moeilijk het was om over zijn ex te geraken. Nu draaien we de rollen om en hij zegt deze keer 'we moeten eens praten'. Dit is het meer gevoelige type dat wil praten om zo duidelijk te maken dat hij in zijn goede vriendin wel meer ziet dan geweldige gesprekken. Totnutoe waren er enkel gespekken, maar als de jongen zegt dat hij wil praten, wil hij meer. Vrij grof vertaald wil dit dus zeggen: Ik wil... vult u zelf maar aan.

Voorbeeld 3


Genoeg over liefde en relaties, money makes the world go round dus moeten we ook werken. Vandaag de dag is niets nog zeker op het werk. Grote bedrijven 'herstructureren' (een duur en beter woord dan 'ontslaan') om te besparen. Kleine bedrijven gaan (u raad het al): praten. Door de druk van de grote bedrijven (die besparen) roept de directeur of personeelschef je op een namiddag even op zijn bureau. "We moeten eens praten". Eerst begint deze met de situatie uit te leggen, het bedrijf maakt verlies of de werknemer in kwestie heeft al een tijdje niet meer naar behoren gewerkt. Eigenlijk komt dit nog het meeste neer op praten alhoewel het meer een monoloog is van de werkgever over waarom zijn bedrijf zo kwetsbaar is en waarom de werknemer dit allemaal kan veranderen... Door zijn ontslag te aanvaarden.
In dit voorbeeld wil het dus zeggen dat je bent onstlagen.


Nog eentje om af te sluiten. 'Praat erover met uw arts' is niet exact hetzelfde maar het komt op hetzelfde neer. Je moet praten over iets waar je last van hebt. Dat iets kan misschien maar wat hoofdpijn of een hardnekkige hoest zijn. Als de dokter daarna zelf wil praten, kan je maar beter je hospitalisatieverzekering bij de hand hebben.

In deze contexten krijgt 'geen woorden maar daden' ook een heel andere betekenis, maar daar hebben we het vandaag niet over. Al wat ik wil duidelijk maken is dat we op onze hoede moeten zijn als mensen zeggen dat ze willen praten, want praten is meestal gewoon de inleiding.
Neen ik ben geen pessimist, ik haal nog altijd de vreugde uit kleine dingen. Toch een beetje depressief omdat er iemand met u wil praten? Maak een boswandeling, that definetly cheered me up this afternoon.

1 Comments:

Blogger Tine said...

waarom is het het meisje dat in voorbeeld 1 aan de jongen zegt dat ze eens moeten praten? bij mij is de ervaring dat de jongen dat zegt :(

dinsdag, augustus 23, 2005 3:20:00 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home