PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

07 november 2005

Crise Parise se globalise

Ondertussen zijn we enkele dagen later en een paar honderd auto's verder Vannacht is de eerste dode gevallen. Parijs, hoofdstad van de opstand. Niet alleen nu trouwens.
Het is algemeen bekend dat tegenover de Franse stakingen, onze vakbondsopstanden meer weg hebben van de gay pride parade.

Maar ik dwaal af, ik wou eigenlijk een vrij treffende vergelijking maken die vanmiddag tijdens de les Engels in me opkwam.

Frankrijk:
Achterbuurten jarenlang genegeerd, bevolkt door immigranten die zich niet begrepen voelen.
Eerst een rel, met succes springt de media erop en nu zitten we in een golf van rellen.
Politie staat machteloos, overdag is het rustig, de schrik zit er diep in. Ze kunnen onmogelijk heel de wijk arresteren omdat we niets weten over de daders. Simpelweg omdat het groepjes zijn die elkaar opjutten en op elkaar inpraten.
Het enige wat ze willen is hetzelfde respect en dezelfde rechten als al hun andere landgenoten.

Planet Earth:
Achtergestelde landen, sinds de opkomst van de consumptiegedrag genegeerd.
New York, Parijs, Madrid, Londen... bevolkt door immigranten die zich juridisch, sociaal en religieus niet begrepoen voelen.
Eerst één aanslag. De media en de Westerse wereld krijgen plots oog voor de vergetenen en dan breekt om de zoveel maanden de hel weer uit.
(Zelfmoord)aanslagen staan niet noch in de bijbel, noch in de koran. Het zijn groepen die op elkaar inspelen en ook willen 'bewijzen' dat ook zij grote daden kunnen stellen. Want al wat ze willen is respect en gelijkheid zonder dat een Amerikaanse soldaat de held komt uithangen door te doen alsof hij tussen een bende mentaal gestoorde criminelen zit.


Correct me if I'm wrong maar de bal rolt, en snel. Enkel door ons niet als een bende xenofoben te gedragen kunnen we er nog iets aan doen.