PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

05 november 2005

Crise Parise

Al meer dan een week zijn er nachtelijke opstanden in de voorsteden van Parijs. Wat begon met de dood van twee jonge allochtonen lijkt elke nacht weer op een apocalypse zonder verklaring.

Zonder verklaring? Excuseer, Frans minister van binnenlandse zaken Sarkozy begrijpt het niet. Waarom nu, waarom hier? De mensen in de Parijse voorsteden leven al heel hun leven in achtergestelde wijken. Zonder geld, zonder werk en zonder hoop. Wat heb je dan te verliezen? Maar naast de guerrillapraktijken is er nog iets in de media geweest: 'we wisten het niet'. Ik ga het niet in het Duits vertalen, maar velen vallen op dit moment uit de lucht en weten niet van waar de haatacties komen. Zou het kunnen dat niemand het hen ooit heeft verteld?

Daar zit een knellend schoentje. De meeste Franse journalisten beseffen niet wat er leeft bij de mensen omdat ze zelf tot de middenklasse behoren. Een journalistenopleiding in Frankrijk begint vanaf 5000 Euro en een universitair diploma is een vereiste. Het vak is dus alleen maar weggelegd voor mensen die al enkele jaren universiteit achter de rug hebben (betaald en geslaagd) en dan nog eens een pak geld over hebben voor een bijkomende opleiding. Technisch zijn ze uitstekend geschoold maar op sociaal vlak komen deze mensen uit de bovenste laag en hebben ze dus geen feeling met wat er in de kansarme wijken leeft. Nu deze mensen zelf het heft in eigen handen nemen, valt op dat niemand in Frankrijk het zag aankomen.

1 Comments:

Blogger Tine said...

Ik heb het nog al gezegd en ik ga het nog eens zeggen: ik ben blij dat ik in Belgiƫ woon :)

zondag, november 06, 2005 10:00:00 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home