PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

05 januari 2006

Sabam Hoessein

Wie een tijdje terug mijn Auvibel-stukje heeft gelezen, weet dat ik het niet heb voor dit soort 'beschermers van intellectuele eigendom'.
de voorlaatste week van 2005 zat het merendeel van mijn aandacht bij moederorganisatie SABAM. Deze organisatie kwam in het nieuws omdat VLD-kamerlid Bart Tommelein een oproep deed om de bijdragen aan SABAM niet meer te betalen. Hun tarieven en berekeningswijzen zijn niet transparant en niemand weet of het geld wel bij de juiste auteurs terechtkomt, als het er al komt.

Niet alleen dj's en chiro's juichen dit toe. Ook Vlaamse artiesten klagen (stiekem) steen en been over de onregelmatige en onduidelijke betalingen. "Om de zoveel maand krijgen wij een bedrag op onze rekening, we weten niet op basis van wat en al zeker niet of dit correct is." De Vlaamse artiest(e) in kwestie wenst onbekend te blijven, maar ik kan jullie verzekeren dat hij/zij kennis van zaken heeft. In een wanhopige poging om van iemand een pro-SABAM standpunt te krijgen (het was voor een schoolopdracht) ontdekten we dat niemand eigenlijk voor deze middeleeuwse instelling is. Betalers en ontvangers hebben geen flauw benul waar hun bedrag voor staat en niemand weet hoeveel er in de organisatie zelf blijft circuleren.

Kort samengevat, SABAM zit niet alleen met een imagoprobleem maar met een gigantische geldopslorpende organisatie waar niemand iets van weet. Al te graag spelen ze gestapo als ze op een fuif binnenvallen. Niet betaald? Muziek uit en een fikse boete. Wat kunnen we doen? Weinig zolang de overheid niet beslist om het monopolie van Sabam aan te pakken. Het is een privé-instelling die door gebrek aan concurrentie haar eigen wetten stelt.

Toch is er hoop. In Zweden bestaat nu de Piratpartiet, een partij met als enige standpunt het legaliseren van downloads voor eigen gebruik. Een kleine 225 000 stemmen is genoeg om ze in het parlement te katapulteren. Niet ondenkbaar want de Zweden hebben geen limiet op hun internetgebruik. Iets waar Adsl-leveranciers en Telenet zich krampachtig aan vastbouden... Achja, laten we hopen dat de fervente downloaders in Zweden zich laten horen. Met wat geluk waait het idee over naar ons Belgenlandje.*
*Alle subjectieve zinnen zijn een samenvoegsel van de opinies verschenen rond bovenstaande nieuwsfeiten.