PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

03 februari 2006

Ik geloof... er het mijne van

Kent u die ene van die twee joden die de verkeerde trein namen?
Of die met die priester en de misdienaar?
En die van die moslim in het vliegtuig?


Gelukkig schrijf ik niet voor France Soir (laten we eerlijk zijn, mijn Frans is daar te slecht voor), maar anders had ik samen met Jacques Lefranc nu op straat gestaan.

Even wat achtergrond meegeven: Lefranc -hoofdredacteur van Le Soir- herpubliceerde de Deense cartoons die afgelopen week voor een rel zorgden met de moslimwereld. Moslims schreeuwen al een week moord en brand om deze cartoons, westerlingen reageren even fel omdat dit vrijheid van meningsuiting is. Bovendien is het niet zozeer een mening maar gewoon een satire.

Het voornaamste probleem stelt zich bij veralgemening. "Moslims zeggen dat...". Veel moslims zullen zich hier wel even aan storen, maar niet in die mate dat ze een rel ontketenen. Het probleem stelt zich bij enkele radicalen. Zonder enige nuancering maken ze van een spotprent een oorlogsverklaring die moslims lijnrecht tegenover Europeanen en Amerikanen zet.

Zijn er bij ons dan geen extremisten? Het hoofdkwartier van de katholieken heeft in Europa een eigen land (gekregen van een andere extremist). In de VS staan er straffen op vlagverbranding. Het zijn maar twee voorbeelden die aantonen dat we ons eigen extremisme niet altijd zien. Gelukkig is Europa voorlopig nog pluralistisch genoeg waardoor we niet overkomen als een bende kruisigende kerkgangers.

Als ik dan toch even mag veralgemenen, dan kan je tolerantie van moslims niet echt bewonderen. Vlaggen werden verbrand, journalisten ontvoerd en onschuldigen opgeblazen. Bovendien houden Imams zich in moslimlanden ook niet neutraal als het over de westerse maatschappij gaat.Dat laatste is geen reactie tegen bezetting en onderdrukking, maar een regelrechte veralgemening. Verbeter me als ik fout zit, maar er is geen enkele godsdienst die een land of een andere religie zo zwartmaakt. Daartegen zijn een paar Deense cartoons toch peanuts?

Waarom mogen we niet spotten met god? God is een icoon en iconen krijgen regelmatig te maken met satire. Koningen, politici, de paus, Hitler, Gandi en iedereen wiens bekendheid tot buiten zijn eigen straat reikt krijgt er vroeg of laat mee te maken. Zelf doe ik er maar al te graag aan mee. Sommige mensen moeten leren inzien dat cartoons satire zijn. Een reportage over fundamentele fouten in de islam zou veel erger zijn, maar blijkbaar pinnen ook moslims zich stevig vast aan de beeldcultuur van vandaag.

Met dat laatste kunnen we elkaar misschien leren nuanceren. Want geloof draait om allesbehalve matiging en het is net dat wat we nodig hebben en altijd al nodig hadden. Sla er de geschiedenisboeken maar op na. Of het om politieke, religieuze of economische overtuigingen gaat, de sterkte van het geloof erin leidt tot conflict met anderen.


-Ga nu allen heen in vrede-

3 Comments:

Blogger Cherry Blossom Girl said...

spotten met Dieu?
sais pas...
spotten met de mens toont toch ook niet van veel respect, denk ik zo!

volgens mij draait het allemaal om... 'yiihaaa, onrust zaaaiiieen en dan enjoyen van the attention'.

vrijdag, februari 03, 2006 11:01:00 p.m.

 
Blogger PJ said...

Daar hebt ge een punt, zeker aangezien het rekruteren van vrijwilligers zijn propaganda kan gebruiken. Aandacht van de media... doet je denken wiens schuld het misschien wel is.

vrijdag, februari 03, 2006 11:05:00 p.m.

 
Blogger Bad, mean & ugly said...

Een goed moment voor iedereen om "Amen" te zeggen.

Maar hoe leg je dat uit aan godsdiensten en hun gelovigen die geen "Amen" kennen?

zondag, februari 05, 2006 10:34:00 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home