PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

18 februari 2006

Lucht wordt het grootste milieuprobleem

HASSELT - We denken graag vooruit. In 2100 rijden we rond in futuristische wagens, is er een aids-vaccin en misschien bewonen we zelfs andere planeten. Dat laatste is misschien nog niet zo ondenkbaar en misschien zelfs noodzakelijk. Als de gletsjers blijven smelten, zal volgens Greenpeace het zeewater zeven meter stijgen.

Milieuorganisatie Greenpeace ontdekte in juni 2005 dat de twee grootste gletsjers van Groenland maar liefst vier kilometer verloren over de laatste twee jaar. Na 40 jaar stabiliteit smelt het ijs op Groenland plots razendsnel. Op het eerste gezicht gebeuren er geen rampen, maar volgens Greenpeace is het niet ondenkbaar dat het zeewater ontelbare gebieden onder water zal zetten. Amsterdam, Venetië, Bangladesh en New York zijn maar enkele grootsteden die zullen verdwijnen. De natuurproblemen die dan op gang komen zijn bijna ondenkbaar.


Luc Debontridder -klimatoloog van het KMI- spreekt de voorspelling tegen.

Debontridder :
“Het is absoluut fout om te denken dat de gletsjers in Groenland systematisch smelten. De laatste 40 jaar was de toestand stabiel, maar Groenland heeft enkele zeer warme zomers gehad. Hierdoor smelt het ijs en komen de bergtoppen tevoorschijn. Dit beïnvloedt het weerkaatsingsvermogen. Sneeuw weerkaatst de zon maar grijze bergtoppen vangen de zon op waardoor de bergen opwarmen. Zo komt het dat gletsjers plots smelten. Het is gewoon een kwestie van te wachten op een strenge winter.”

Greenpeace zegt dat het zeeniveau met zeven meter stijgt als de poolkappen smelten…
Debontridder :”Dat is een fabeltje. Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) heeft onderzocht dat tegen 2100 de zeespiegel –in het slechtste geval- met 88 centimeter zou stijgen. Het merendeel daarvan komt absoluut niet van het ijs dat Groenland zou afstoten. Het zal ongetwijfeld meespelen, maar hier ligt de oorzaak wél bij het broeikaseffect.

De opwarming van de aarde gaat samen met de opwarming van het zeewater. Op een planeet die voor 70 % uit water bestaat, is een minieme temperatuursstijging meteen goed voor een hogere zeespiegel.”

Heeft het Kyoto-Protocol dan wel nut?
Debontridder: “Ik ga dit verdrag niet afbreken, maar de maatregelen hebben een minimale impact op het zeeniveau. Je moet weten dat als we nu de Kyoto-normen halen, dat het nog dertig jaar zal duren voor we hier daadwerkelijk resultaat van zien. Het is vergelijkbaar met een stoomtrein: als je de kolen niet meer aanvult blijft de trein nog een heel eind doorrijden. Kyoto moet wel de CO² -uitstoot verminderen. Het duurt 100 tot 150 jaar voor CO² afbreekt en momenteel zitten we aan 379 PPM (parts per million). Het IPCC voorspelt dat dit tegen 2050 meer dan 440 PPM zal bedragen en dan zitten we op een point of no return.

Hoe bedoelt u?
Debontridder: “Als de vervuiling zo doorgaat, wordt ademen tegen 2050 zeer moeilijk.”

----------------
Kyoto: tussen nut en nodig
Het Verdrag van Kyoto werd in 1997 opgesteld en heeft als doel om de uitstoot van schadelijke (broeikas)gassen met gemiddeld 5 % te verminderen tegenover het niveau in 1990. De percentages hangen af van de economische sterkte van een land. Zo moeten de Verenigde Staten 7 % inleveren en Luxemburg maar liefst 28 %. Portugal daarentegen mag nog 27% meer uitstoten. Ons land moet haar uitstoot met 7,5 % terugdringen en slaagt daar voorlopig niet in. Het Kyoto-protocol trad op 16 februari vorig jaar in werking, maar Australië, de V.S. en opkomende wereldmacht China weigeren het verdrag na te leven. Hierdoor mist het zijn doel. Als we de uitstoot van CO² en andere uitstootgassen niet snel en drastisch verminderen, zal de lucht binnen honderd jaar te vuil zijn om in te leven. Veel wetenschappers ijveren daarom voor een Post-Kyoto verdrag dat veel verder gaat dan de huidige overeenkomst, maar voorlopig willen weinig landen hier verder op ingaan. (PVL) ">
----------------

De volgende eeuw zal in het teken van schone lucht staan. De gletsjers zijn te afhankelijk van de natuur en de zeespiegel wordt minimaal gewijzigd. Maar als we onze uitstoot niet dringend verminderen zal onze levenskwaliteit er dramatisch op achteruitgaan. 5 % minder uitstoot lijkt alleszins veel te weinig om op termijn nog vrij te kunnen ademen.(PVL)

4 Comments:

Blogger PJ said...

Voila, dit is het artikel dat gisteren tijdens mijn examen uit de printer kwam. De definitieve versie heeft wel een betere lay-out. Het stukje tussen de streepjes moest een kaderstukje worden.

zaterdag, februari 18, 2006 5:09:00 p.m.

 
Blogger Cherry Blossom Girl said...

en nu maar hopen op goede punten hé :-)

zaterdag, februari 18, 2006 5:42:00 p.m.

 
Blogger Tine said...

hmm.. heb net ergens gelezen dat tegen 2060 de oliereserve zou op zijn? Dat zou ook wel serieuze problemen kunnen opleveren :s
ps: ik zal speciaal voor u nog eens in mijn pen kruipen ;)

zaterdag, februari 18, 2006 10:39:00 p.m.

 
Anonymous Jan said...

Luc de Kontridder? Anyone? :-D

woensdag, februari 22, 2006 2:00:00 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home