PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

15 juni 2006

Knack Vs. Joepie

Koen Meulenaere schrijft in zijn wekelijkse Knack-column dat Freya Van den Bossche haar thesis niet zelf heeft geschreven. Hij gaat hierbij uit van veronderstellingen zoals “een 22-jarige linkse studente, bovendien net moeder geworden” en zo leidt hij af dat ze geen tijd had om al dit werk te doen.

Ondertussen ben ik al een tweetal maanden geabonneerd op Knack en ik moet toegeven dat het blad me soms doet denken aan Dag Allemaal over politici. Wetenschappelijke artikels en belga-overzichten zijn een geweldige bron van informatie. Maar soms vraag ik me af of ik uitstekend geïnformeerde journalistiek lees, of enorme zelfzekerheid. Hopelijk het eerste, want Knack heeft al dertig jaar naam en faam als kwaliteitsweekblad, maar ze mogen niet vergeten dat die een reputatie elke woensdag wordt herzien. Mag je niet zeveren in een column? Uiteraard, daar dient die ook voor. Net zoals een blog is het een relativering van de waarheid, vaak met ‘wat als’-denkoefeningen. Maar een column werd een duidelijke mening toen hoofdredacteur Rik van Cauwelaert de uitspraken steunde. Laten we hopen dat Knack met echte bewijzen kan uitpakken, anders kan ik evengoed Joepie gaan lezen.

Nabeschouwing
Stel dat de uitspraken over Minister Van den Bossche kloppen, moeten we dan die oude koeien uit de gracht halen? Liever een minister die haar thesis afschreef, dan een die afspraken maakt met bouwbedrijven of helikopterleveranciers. Bij deze krijgt u een reflecteringsopdracht mee: heeft U ooit al eens huiswerk overgeschreven, afgekeken bij een examen of geplagieerd bij een van uw eindwerken? Reageren op deze vraag mag voor de verandering anoniem.

14 Comments:

Blogger Bad, mean & ugly said...

Gaan beweren dat "Een 22-jarige linkse studente, bovendien net moeder geworden"....enz niet bekwaam zou zijn om een thesis te schrijven is pure onzin.

Een een 22-jarige rechtse studente, die niet moeder is geworden zou dat dan ook niet kunnen. Als we de redenering van Meulenaere mogen volgen.

Daarvoor alleen al zou Koen een schop onder zijn kont moeten krijgen, en een publieke blaam van zijn hoofdredacteur.

Maar zou die dat durven? Koen verkóópt...

en ja, ik heb al gekopieerd!

donderdag, juni 15, 2006 8:06:00 p.m.

 
Anonymous lientje said...

nog nooit gekopieerd... echt nog nooit... echt echt niet!

donderdag, juni 15, 2006 8:39:00 p.m.

 
Blogger Tine said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

vrijdag, juni 16, 2006 10:35:00 p.m.

 
Blogger Tine said...

twee mini opmerkinkjes. 1: is het niet logisch dat je materiaal van anderen gebruikt om je thesis op te baseren? je moet toch een uitganspunt hebben, of een vergelijkingspunt? 2: die thesis wordt nagelezen door een promotor, een specialist die dus alles afweet van het behandelde onderwerp ...

nuja, my humble opinion, maar hebben die mannen nu niks anders te doen dan het verleden van Jan en alleman uit te pluizen?

vrijdag, juni 16, 2006 10:36:00 p.m.

 
Blogger Anneke said...

Ik heb wel al afgekeken voor een examen, voor het eindwerk louter mij gebaseerd op bepaalde artikels ofzo.

Ik ben ook zwaar teleurgesteld in Knack. De titel van Freya's werk luidde: "Waar eindigt onthullingsjournalistiek, en waar begint sensatiejournalistiek". Juist ja! Wat is het nut van zulke 'onthullingen', vraag ik me af. Wat Knack beweert is niet meer en niet minder dan commercie en grootheidswaanzin. Ik krijg hetzelfde vreemde gevoel wanneer ik Humo lees. Goede interviews, jazeker. Maar jongens toch, wat een journalistieke pretentie... ofwel wordt je opgehemeld (god weet waarom, vraag ik me af in sommige gevallen), ofwel word je schaamteloos met de grond gelijk gemaakt. In feite zijn er maar weinig media waar ik me echt in thuis voel. Het feit dat De Standaard bij het kleinste artikel in koeien van letters "Van onze medewerker X" onder de titel vermeldt, vind ik ook al zeer storend. En zo kan ik blijven doorgaan... Ik vind dat journalisten ook moeten leren zichzelf af en toe te relativeren. Maar wie ben ik om dat te zeggen ;-)

vrijdag, juni 16, 2006 11:02:00 p.m.

 
Blogger PJ said...

@bm&u: idd Koen Meulenaere verkoopt, ik vind zijn columns best leuk om te lezen maar er is een lijn tussen spot en laster.

@Tine: dat noemen ze 'onderzoeksjournalistiek' maar in combinatie met komkommertijd levert dat dus dingen op als "ze heeft haar huiswerk niet gemaakt". Denk dat we allemaal wel enkele mensen kunnen opnoemen die niet volgens het boekje werkten aan hun eindwerk/Thesis.

@Anneke: Die titel vond ik dus ook ongelooflijk gepast. Wat die namen in DS betreft, ego in combinatie met verkoopcijfers. Ik kijk in De Morgen ook naar artikels met RiT onder :-). Ze presenteren het zoals ze het willen, zolang het maar correct is.

vrijdag, juni 16, 2006 11:23:00 p.m.

 
Blogger Splitscreen Sleeper said...

Hmm...de reacties hier zijn al even bedenkelijk dan het niveau van de thesis die Freya al dan niet zelf schreef.Als ik geweten had dat het niveau op onze universiteiten zo laag was, ik had het ook geprobeerd.
Maar jullie schieten allemaal wel heel erg makkelijk op de pianist moet ik zeggen. De column van Meulenaere is satire...het heeft helemaal niks met "onderzoeksjournalistiek" te maken, iedereen weet dat Meulenaere feit en fictie mengt in zijn columns.
Door op de column te reageren heeft Vandenbossche zélf het hele circus in gang gezet. Dom, dom, dom...Freya gaat weer maar eens uit de bocht, ik vraag hoeveel mensen haar halstarrig zouden blijven verdedigen als ze Francine Plessers had geheten en er had uitgezien als mijn Poolse poetsvrouw. (Al was ze dan nooit geraakt waar ze nu staat...)

zaterdag, juni 17, 2006 1:51:00 p.m.

 
Blogger Bad, mean & ugly said...

sps, als het pure satire zou zijn dan heeft Meulenare geen nood aan 'feiten'. Koen citeert en haalt chronologische gebeurtenissen aan die tot doel hebben 'iets aan te tonen'.
Koen gooit dat allemaal op een hoopje, voegt er nog wat denigrerende taal aan toe en vormt met het geheel een draak van een vrouwonvriendelijke belediging.

Koen en Knack zijn in deze uit de bocht gegaan. Zonder twijfel.

Moest in de column een Poolse poetsvrouw zijn geviseerd, ik zou identiek reageren.

zaterdag, juni 17, 2006 3:06:00 p.m.

 
Blogger Splitscreen Sleeper said...

Dan zou je een uitzondering vormen BM&U, volgens mij zou naar die Poolse poetsvrouw geen haan kraaien.

Daarnaast is die vrouwonvriendelijke belediging zo overdreven dat ik me afvraag wie dit au serieux kàn nemen, ik geloof nooit dat Meulenaere zo op zwangere vrouwen zou neerkijken.
Ik vind het ook vrij hypocriet dat heel de media op zijn kop staat hiervoor, maar dat het op applaus wordt onthaald als mensen van het VB mestkevers worden genoemd. (Ook al ga ik in de verste verte niet akkoord met de denkwijze van deze partij)

Overigens mag satire wel gebaseerd zijn op feiten zonder dat het zijn label al satire verliest, dunkt me...

En trouwens zijn het de woorden van VandeLanotte dat VDB haar ministerpost zou moeten verliezen als ze haar thesis niet zelf heeft geschreven.

Die vermanende vinger naar Meulenaere is niet op zijn plaats.

zaterdag, juni 17, 2006 3:20:00 p.m.

 
Blogger PJ said...

Het is inderdaad satire, maar dit gaat al een tijdje door. Als ik iemand uit mijn klas een keer 'idioot' noem is dat grappig, maar als ik dat steevast elke les doe dan ben je aan het pesten.

Bovendien zou de hoofdredacteur het gerucht gesteund hebben. Al geef ik toe dat ik dit zelf nog niet heb gelezen.

Wat betreft die poolse poetsvrouw-looks. Wees er maar zeker dat knappe vrouwen sneller commentaar krijgen dan lelijke mannen. Kijk maar naar Anissa Temsamani.

zaterdag, juni 17, 2006 3:25:00 p.m.

 
Blogger Splitscreen Sleeper said...

Was de kritiek op Temsamani niet terecht, misschien?...

zaterdag, juni 17, 2006 3:38:00 p.m.

 
Blogger PJ said...

Excuseer, ik twijfel plots of ik wel Temsamani bedoelde. Het ging om een Antwerpse politica die goedkoop een huisje huurde omdat dit vroeger van het OCMW was. Achteraf gezien ging het niet om een sociale woning, maar intussen kreeg de politica in kwestie wel bakken kritiek over zich heen dat ze met haar loon in een 'sociale woning' woonde.

zaterdag, juni 17, 2006 4:37:00 p.m.

 
Blogger Bad, mean & ugly said...

Het was inderdaad Chantal Pauwels, shepen voor sport en niet Temsamani. Maar dat alles is naast de kwestie, heren.

Dat (knappe) vrouwen eerder geviseerd worden dan (lelijke) mannen bevestigd alleen maar mijn stelling. Het artikel van Meulenaere is deontologisch niet correct te noemen.

zaterdag, juni 17, 2006 8:31:00 p.m.

 
Blogger Splitscreen Sleeper said...

Een stelling die ik niet kan onderschrijven...het spijt me.

zaterdag, juni 17, 2006 11:10:00 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home