PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

13 maart 2007

Money = motivation = knowledge?

De Oeso pleit voor hogere inschrijvingsgelden in het hoger onderwijs. Het zou de selectie en motivatie van studenten verbeteren. Volgens deze organisatie beschouwen veel studenten hoger onderwijs als een vrij goed.

En dan?

Dit zijn gevaarlijke uitspraken. Op dit moment ligt het inschrijvingsgeld per academiejaar op iets meer dan 500 euro, exclusief cursussen, boeken, vervoer/kot, verplichte schoolreizen enz... Call me a poor boy maar dit is zelfs te hoog. Door een financiële drempel te creëren ga je mensen automatisch de toegang ontzeggen tot hoger onderwijs, mensen met minder geld, maar misschien wel meer talent.

Het argument "betere motivatie" onthaal ik op een vriendelijke "van mijn kl*ten ja!". Gezinnen die hogere inschrijvingsgelden kunnen betalen, zullen ze betalen. Dit haalt gewoon de drempel omhoog om minder gegoede studenten te tackelen zodra ze een jaartje moeten bissen.
Hoger onderwijs zou gratis moeten zijn. Als mens heb je recht op onderwijs! Het niveau in België is inderdaad behoorlijk, maar dit is geen reden om het exclusief voor de hogere sociale klasses te maken.

Studiebeurzen zijn overigens geen oplossing. Het povere bedrag kwam dit jaar rond eind februari op de rekening, vier maanden voor het eind van het schooljaar. Het bedrag kan variëren, maar bij mijn weten dekt dit niet alle kosten. Bovendien krijgt niet iedereen een studiebeurs, er zijn addertjes onder het gras waardoor ik er bijvoorbeeld er geen recht op heb.

Did I make my point? "Verhoging van het inschrijvingsgeld" lijkt een berichtje in de rand, maar dit komt gewoon neer op sociale uitsluiting. Studenten aller landen, verenigt u! (Of hoe zei Karl dat nu weer?)

Labels: , , ,