PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

01 maart 2007

Plan PJ returns!

Voor mijn (hopelijk) allerlaatste examen geef ik u graag een repost van een kleine twee jaar geleden. Vervang het woord 'socio' door 'rechtspositie van de journalist' en de tekst is helemaal up-to-date.
---

Plan PJ

Geconcentreerd op mijn 'cursus' sociologie kwam ik tot de volgende conclusie:
professoren en lectoren verdienen niet slecht. Ergens is dit logisch want ze dragen enorm veel kennis over aan hun studenten (alhoewel hier ook uitzonderingen op zijn). Een ongewenst neveneffect is vaak dat hun cursussen onleesbaar en onbegrijpelijk zijn. Dit verlaagt het slaagcijfer, niet door een gebrek aan kennis maar een gebrek aan leesbaarheid.

Daarom doe ik nu een oproep aan elke lesgevende kracht in het onderwijs met onbegrijpelijke cursussen: schakel een journalist in! Ze zijn getraind op het leesbaar maken van onleesbare teksten en verdienen hier niet eens zoveel aan. Door een deel van het docentenloon aan de journalisten over te hevelen (in ruil voor de 'vertaling'), maakt dit de wereld een pak socialer. Maar er zijn veel meer gevolgen die de toekomst van ons land kunnen veranderen...

Studenten krijgen aangename leesbare (lees: 'leukere') cursussen om te blokken --> hoger slaagcijfer --> meer mensen met een hoger diploma --> meer Belgen in internationale topfuncties --> België niet als centrum van Europa maar als wereldcentrum --> meer geld van het buitenland naar België --> staatschuld opgelost en op termijn elk financiëel probleem van de baan.

Uiteraard heb ik dit plan niet zomaar ontworpen. Als toekomstig journalist hoop ik mijn graantje mee te pikken. Laat dit plan van buitengewoon inzicht vanaf nu door het leven gaan als "plan PJ" (NIET afkorten als pépé -of pipi in het engels- ). Zo heeft mijn naam (of toch mijn afkorting) ook zijn faam.
Ondertussen zijn we 3 weken ver in de examens met nog 3 vakken te gaan. Wieweet los ik morgen de hongersnood niet op. Verwacht wel niet teveel, ik ga mij pas na de zomer op wereldvrede concentreren.

Any questions? Terug naar uw boeken dan en droom van die betere wereld met leesbare, begrijpelijke cursussen!

----

Labels: , , ,

4 Comments:

Blogger ҲҳMapassjaҲҳ said...

lol...


goede plan om de wereld te veroveren :o mag ik mee?

donderdag, maart 01, 2007 10:27:00 p.m.

 
Anonymous Fery Vanhemelryck said...

Wereld veroveren hoeft voor mij niet. Leesbare cursussen juich ik wel toe :-)

zaterdag, maart 03, 2007 11:14:00 p.m.

 
Blogger Dens Powwels said...

Het begrijpelijk maken van nieuws is doorgaans makkelijker dan het begrijpelijk maken van universitaire dingen. Journalisten zijn meestal niet zo slim.

woensdag, maart 07, 2007 4:35:00 p.m.

 
Blogger PJ said...

Don't fuck with me Dennis.

Eerst en vooral is 'slim zijn' een enorm ruim begrip.
Ten tweede denk ik dat je de kennis van een journalist niet mag onderschatten. Iemand die elke dag informatie verwerkt tot een artikel, zal daar ongetwijfeld iets van opsteken.

En als ge nog zo'n opmerkingen hebt stuur ik mijn opleidingshoofd op u af! ;-)

woensdag, maart 07, 2007 4:56:00 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home