PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

26 november 2007

Ieder zijn prioriteiten

Dennis downloadt muziek. Zonder te betalen dan nog wel! Noem het diefstal, oplichting of een cultuurfenomeen waaraan de meeste internetters zich schuldig maken. Het maakt niet uit, Dennis krijgt binnenkort geen internet meer, althans in Frankrijk.

De Fransen hebben een voorstel klaar. Meer info krijgt u hier en hier, maar de essentie is eenvoudig: uw internetverkeer wordt in de gaten gehouden en zodra u drie keer muziek of films wil downloaden krijgt u nooit(!) nog een internetabonnement.

U bent nog mee? Super, want nu vertel ik jullie het verhaal van mijn andere verzonnen vriend. Ollivier is ook illegaal bezig. Zijn cd’s koopt hij braaf in de Fnac, hij gaat ze zelfs niet rippen om daarna door te sturen naar iedereen. Ollivier heeft wel een andere vreemde hobby. S’avonds, als het bij hem wat begint te kriebelen gaat hij op het internet. Daar ontmoet hij gelijkgestemde zielen en wisselt hij fotootjes uit van kleine kindjes.


Bent u nog steeds mee? Ideaal, want het sarcasme zit er stilaan aan te komen.


Het Franse voorstel van hierboven kan bijna perfect gebruikt worden om zowel Dennis als Ollivier te nekken. Beide heren hebben niemand fysiek pijngedaan of bestolen, maar door hun internet af te sluiten, kunnen ze hun activiteiten niet meer voortzetten. Doe dit op grote schaal en je doekt meteen twee duistere kanten van het internet op.

Niet dus… Het voorstel is een overeenkomst tussen de Franse overheid, de internetproviders en de audiovisuele sector. Het zal om schending van de auteursrechten gaan en niks anders. Misschien niet zo onlogisch. De man die het plan opstelde is immers in zijn vrije tijd CEO van de Fnac en ik hoop voor hem dat hij daar meer te maken heeft met downloaders dan met pedo’s. Toch stel ik me de vraag of hij niet iets te fel geconcentreerd is op zijn eigen zaken en misschien wat minder op dingen die economisch minder relevant zijn.

Achja, ieder zijn prioriteiten zeker?

Ps: wil u weten hoe erg het met de muzieksector is gesteld? Britney Spears moet blijkbaar de kleren van haar oma verder afdragen. Zelfs een onderbroek kon er niet meer af. Triestig is het!


*Disclaimer: Dennis en Ollivier zijn fictieve personen.

Labels: , , ,