PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

02 mei 2008

"De Chinezen vallen aan"

Is uw aandacht al getrokken door de titel? Goed, want dan heb ik hetzelfde bereikt als de meerderheid van de Vlaamse media vandaag. Als u nog niet weet waarover het gaat: een schijnbaar vanuit China afkomstige computeraanval op medewerkers van de federale overheid heeft plaatsgevonden.

PANIEK!
Niet dus.

Toen ik vanmorgen dingen las als "via hun e-mailadres een bericht met gespecialiseerde software", ging er een klein belletje rinkelen. Ik krijg namelijk elke dag persoonlijke aanvallen via mijn mailadressen binnen en die bevatten ook gespecialiseerde software (of links er naar). Ze komen meestal voor onder de weinig verbloemende titels als Cheap cialis, 72% off v1@gra, r€plica R0lex almost for free en dergelijke interessante, doch misleidende namen.

Het bericht op zich is ook misleidend. Bij een zin als "het lijkt vanuit China te komen" ligt de nadruk immers vooral op 'lijkt'. Zoiets is immers perfect omzeilbaar voor een beetje computernerd.

Nog eentje? Botnets! Computers met een virus worden opgenomen in een netwerk dat massaal e-mails verstuurt. Gezien de ontwikkeling van China ligt computerbeveiliging daar niet echt in de hoogste prioriteitenschuif. Bijgevolg zit er nogal veel Chinese bots in zo'n netwerk. Huurprijzen in de malafide wereld van hackers en spammers liggen rond de tweeduizend euro voor een paar tienduizenden digitale slaafjes.

Dus tenzij staatsveiligheid echt zware computercriminelen op het spoor is, en we op het randje van een internationale rel met China staan, lijkt (let op het woord) het te gaan om spam. En waarschijnlijk nog dezelfde spam die u vanmorgen in uw mailbox kreeg. Die redenering komt trouwens niet alleen van mij, De eerste expert die ik opbelde zei net hetzelfde.

Tijd om rond te zoeken dus. Want spam komt al langer voor, en deze specifieke form al zes maanden eigenlijk. Hoe is dat berichtje dus in de media geraakt?

Hallo (woordvoerder van) Jo Vandeurzen? "Dat was een antwoord op een vraag in de Senaatscommissie van mr Vandenberghe."

Hallo Hugo Vandenberghe? - geen reactie. Voor Radio 1 had hij twee uur later trouwens wel tijd. Op het einde van dit stukje weet u waarom.

Hallo Staatsveiligheid? Niemand thuis op vrijdag (dit stuk was te hilarisch voor woorden, daarom verdient het een extra blogpost).
--

Dus we zitten met een CD&V-minister die antwoord geeft op de vraag van een CD&V-senator over een item dat totaal irrelevant is, maar wel met gevaarlijke woorden de nationale media haalt. Ik ben niet van slechte wil, maar het is wel toevallig dat beide heren tot de regerende partij behoren, en de laatste twee weken doet die het niet zo denderend. Lees: waar blijft uw vijf minuten politieke moed Yves?

Labels: , , , , , , ,