PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

22 september 2008

"Ahja we zaten fout"

De mop van de dag komt vandaag uit een Brusselse rechtbank waar het proces tussen internetprovider Scarlet en auteursrechtenvereniging Sabam werd verdergezet. Kort: "We hebben ons een beetje vergist, sorry meneer de rechter."

Die sorry komt neer op een dwangsom van 2.500 euro per dag, wat Scarlet intussen 667.500 euro kost, maar laten we even tot de kern van mijn klaagzang overgaan en die begint met dit artikel.

Sabam roept al meer dan een jaar zeer luid dat providers acties moeten ondernemen tegen het illegaal downloaden. Of zij verantwoordelijk zijn is een vraag die de rechter nog moet beantwoordelijk. Maar de auteursvereniging schreeuwt intussen maar vaak genoeg van ja, dat kan wel eens helpen.

En dat heeft ook geholpen, want toen de zaak vorig jaar werd bepleit concludeerde de rechter dat er 11 mogelijkheden waren om illegale downloads (via P2P) te blokkeren.
Elf... honestly, dat is toch wel keuze genoeg om een passende oplossing te vinden niet?

Niet dus. Van die elf zijn er maar zeven toepasbaar en van die zeven zijn er zes die al het P2P-verkeer tegenhouden. Dat wil dus zeggen dat u bijvoorbeeld niet meer op Skype kunt, of updates van World of Warcraft (10 miljoen spelers wereldwijd) niet meer kunt ontvangen. Such arrangements are called 'crappy'. Geen seks hebben helpt ook tegen SOA's, maar daar heeft u ook geen boodschap aan.

Gelukkig blijft er nog één magische wonderoplossing over... Audible Magic.
Toegegeven, ik heb de naam pas enkele weken terug ontdekt bij wat research over het onderwerp, maar de technologie van dit bedrijf belooft dat het muziek herkent en bijgevolg ook kan tegenhouden los van al de rest. Verizon (grote Amerikaanse internetprovider) en een Aziatische provider zouden dit al geprobeerd hebben, dus geen reden waarom het in het kleine België niet zou kunnen.

....Klopt ook niet echt... Bij Verizon wisten ze van niets en de naam van dat Aziatisch bedrijf wou Audible Magic liever niet vrijgeven. Raar, want de meeste bedrijven zijn er vrij trots op als hun revolutionair product wordt gebruikt.

Enfin, Sabam heeft zich geëxcuseerd bij de rechter, maar verschuilt zich achter het excuus dat de gerechtsexpert er ook was ingetrapt...
Nu zou je zeggen dat er nieuwe methodes worden voorgesteld, of dat de zaak vervalt, maar dat is dus niet het geval. Scarlet heeft volgens sabam zelfs niet goed genoeg geprobeerd. Kort: u krijgt naar uw voeten en ze stellen u elf maatregelen voor waarvan er maar één zijn werk doet. U probeert die ene werkende en nog probeert u niet hard genoeg. U volgt nog?

Het ergste aan deze zaak is echter dat er een expert aangesteld door het gerecht hier vorig jaar een vinger in de pap had, terwijl die er nu volledig naast blijkt te zitten. Dat Scarlet en Sabam een nietes-welles spelletje houden kan ik inkomen en daarvoor dient de rechtszaal ook, maar van een expert verwacht ik dat hij ook daadwerkelijk expert is en niet zomaar de praatjes van een bedrijf gelooft.

Kort: mijn geloof in het gerecht is vandaag toch flink de dieperik in gegaan en mijn respect voor auteursrechtenorganisaties is mja... nog minder geworden. Dit laatste is trouwens niet te verwarren met mijn respect voor muzikanten of hun recht om hier geld op te verdienen. Er is echter een flink verschil tussen iemand afluisteren of een deftig alternatief bieden.

Labels: , , , , , , ,