PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

11 november 2008

Gestraft door AVG

‘Computer says no.’ Een ervaring die een paar duizenden, zo niet honderdduizenden gebruikers dit weekend op een pijnlijke manier hebben beleefd. De Tsjechische virusscanner AVG maakte een ‘foutje’ waardoor het een cruciaal Windows-bestand als trojaans paard aanduidde. Dom om zoiets te verwijderen? Vergeet het maar. Zelfs een niet nader genoemde collega klikte user32.dll zonder nadenken weg, waarna ze de volgende zes uur met boot-cd’s mocht goochelen.

In tegenstelling tot de meeste ‘vergissingen’ van softwareprogramma’s is er voor bovenstaande fout geen kant-en-klare patch om alles te herstellen. Uw computer blijft herstarten, zelfs in veilige modus, en dat wil zeggen dat u de installatie-cd mag bovenhalen en uw zondag achter het scherm mag doorbrengen.

Troost u, deze jongeman heeft het ook gedaan, ondanks mijn keuze voor een betalend (oké, gekregen) beveiligingspakket. Want vooral het goedbedoelde familielid dat ‘iets met computers doet’ mocht opdraaien voor de lompigheid van AVG. We hebben de gratis scanner jarenlang aangeraden telkens we minder ervaren vrienden en familieleden uit de nood gingen helpen. En die hingen afgelopen weekend allemaal aan de lijn met de veelzeggende boodschap dat “het niet werkt”.

De kans is groot dat AVG (en moederbedrijf Grisoft) door hun vergissing voorgoed heeft afgedaan als populairste gratis beveiligingspakket. Waar het werk van het bedrijf klaar was met een tutorial en bijhorende (omslachtige) software, mochten honderden goedbedoelde mensen zoals u en ik hun zondag opofferen voor de fout van een Tsjechische programmeur. Wat is het uurloon van een computerhersteller ook al weer?

Labels: , , , , ,

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

ge had ook kunnen gewoon uw harde schijf uitvijzen, en die als externe schijf aan een andere pc koppelen, en dan gewoon de user32.dll op de juiste plaats terugzetten, schijf terug monteren en alles OK. kwartierke werk...

donderdag, november 13, 2008 2:07:00 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home