PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

21 december 2008

Achthonderdduizend vergissingen

Yves Desmet verwoordt in zijn opiniestuk nog beter wat ik hier enkele dagen geleden neerzette. Yves (Leterme) kan het niet aan en degenen die dat destijds niet goed durfden scanderen vragen zich af waar ze zich ooit voor hebben ingehouden.

Intussen maak ik me wel nog meer zorgen om dat stuk toevalligheid dat we België noemen. Niet dat ik pleit voor separatisme, maar wel voor rust en echt goed bestuur. Mocht u zich overigens afvragen hoe de man ooit 800.000 stemmen heeft verzameld, terwijl zijn visie kon worden samengevat op een bierkaartje, dan verwijs ik u graag door naar ene A.H. die in de jaren dertig met een monsterscore democratisch werd verkozen. Voor hij Oostenrijk annexeerde.

De vergelijking tussen de twee houdt hier uiteraard volledig op. Maar het feit blijft dat de meerderheid van dit land, en vooral Vlaanderen, bijna blind vertrouwde op een man die voor zijn Vlaams minister-presidentsschap hooguit een gemeenteraad had gevormd. Een man die (dixit Desmet) een illusie heeft gecreëerd waarvan hij wist dat ze niet te realiseren was.

Misschien helpt dit Belgisch toneelstuk sommigen om te begrijpen waarom miljoenen Amerikanen twee keer voor Bush stemden. Of Italianen voor Berlusconi. Beiden staatshoofden die door buitenlandse pers sterk bekritiseerd werden, maar wiens showgehalte wel voor stemmen zorgde.

Laten we dus hopen dat de volgende steracteur-sterartiest in de nationale politiek opnieuw een holle tsjeef is. Want voor hetzelfde geld is het iemand met een echte agenda die de democratie wil afschaffen (en niet gewoon beïnvloeden).

Labels: , , ,