PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

05 juni 2009

Fuck Obama! (en Facebook)

Ondanks mijn ambitie om het politieke debat te volgen heb ik nog nooit zo gewalgd van het politieke landschap als nu. We komen uit een shitty regeringsperiode, we zitten in een shitty crisis en we zitten in een shitty politieke sfeer en als we niet willen vervallen in anarchie of dictatuur dan heeft de Belgische politiek dringend nood aan grote mensen (fig.) die een verdomd goed weten hoe ze de Belgische PR moeten opkrikken.

"Maar hebben we misschien een Obama nodig?"
Neen! Barack Obama, hoe geweldig die kerel ook is, hebben we NIET nodig. Amerikanen hebben het nodig om zich achter één man te scharen, ongeacht of het een held, hervormer of beroepsmongool is. Laten we ons dus niet verlagen naar het systeem waar we het humeur van onze natie ons werelddeel laten afhangen van één persoon.

Wat Europa vooral nodig heeft is meer concrete plannen en partijen die duidelijk zeggen wat ze Europees willen doorvoeren. Keuze zal er wel zijn want meer dan tachtig procent van onze wetten worden door de EU bepaald.

Een voorbeeldje? Wie met zijn Belgische gsm ergens in Europa naar huis belt betaalt sinds 2007 gemiddeld 37,15 eurocent per minuut. Toen ik in 2000 mijn eerste herlaadkaart kocht betaalde ik 33 cent per minuut voor een binnenlands gesprek. Helaas komen zo'n plannen nooit naar voren als er moet gekozen worden voor Europa.

"En ze zijn keipopulair op Facebook!"
Mijn andere grote ergernis is Facebook. Lezen hoe Verhofstadt de populairste is, of hoe Inge Vervotte dat voor hem was komen mijn strot uit. Begin overigens niet te zweven als u hooggeplaatste facebookvrienden heeft. Eender wie kan vriendjes maken.

Heel het web 2.0 gedoe is overigens klakkeloos afgekeken van Obama. Origineel is het dus al niet meer en het succesratio zal gelijkaardig zijn. De winnaars van zondag zullen niet meer gefacebookt hebben dan anderen.

Maar het is allemaal belangrijk
Ook al denken we bij 'de overheid' vooral aan het federale niveau, zondag stemmen we voor de onder- en bovenlaag daarvan. Oké, het is niet altijd even sexy en ja, de politiek debatteert vooral over zichzelf, maar uw stem zondag zomaar weggeven gaat niemand verderhelpen.

Dus rep u zondag met dikke tegenzin en slaapogen naar dat stemhokje, maar neem alstublieft de tijd om nu even een aantal mensen te googelen die u misschien wel interesseren in plaats van gemakzuchtig de stemtest te laten beslissen. Dat kan gaan van iemand met echt interessante standpunten tot iemand die u gewoon persoonlijk wil steunen.

Zelf zit ik in een "ik vind ze allemaal een beetje tof", met (op dit moment) vier partijen in die 'allemaal'. Een mogelijke laatste oplossing is dan stemmen voor the long run. Beeld u een maatschappij in waarin één van die partijen het veertig jaar lang voor het zeggen heeft, en u weet meteen of het iets voor u is of niet.

Sterkte, want ik weet het eigenlijk ook niet meer...

Labels: , ,

1 Comments:

Anonymous Fery Vanhemelryck said...

prachtige quote om te eindigen PJ

zaterdag, juni 06, 2009 11:54:00 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home