PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

30 oktober 2010

Close encounters with the Polische

Zet een bende buitenlanders bij elkaar, giet er een overvloedig alcoholsausje overheen en laat het geheel eerst sudderen in een rokerig café en vervolgens afkoelen in de Poolse buitenlucht. Ideaal recept om... de politie tegen het lijf te lopen.

Voor alle duidelijkheid: deze jongen heeft zich niet misdragen (ik zou niet durven). Maar onderstaande post is een leuke anekdote van Pools machtsvertoon dat me doet beseffen dat de Belgische flikken wel degelijk uw vriend zijn.

Afgelopen maandag (25/10), kort na mijn aankomst, was het maar een kwestie van tijd vooraleer er zich een bende van internationale feestgangers vormde. Als u weet dat het bier hier zeven zlotty (1,8 euro) kost voor een halve liter, dan kunt u zich iets beter inleven in bovenstaand recept.

Helaas sluiten de meeste café's vrij vroeg op maandag en onze place of interest was geen uitzondering. Bijgevolg gingen we maar terug naar het hostel, maar niet zonder tussenstop in de nachtwinkel. En daar ging het fout.

Kort na het inslaan van wat lokaal gerstenat zagen we een combi in de verte. Zodra we in het visier kwamen reden de heren LAPD-style de stoep op (niet dat je voetgangers kan klemrijden mabon). Onmiddelijk stapten er drie stevig bewapende heren (type geldtransporteurs) uit en mocht de Zweed in ons gezelschap even instappen.

De kerel in kwestie kreeg ter plaatse een boete van 50 zlotty voor... drinken op straat. Niets bijzonders, ware het niet dat de agenten dat onmogelijk konden zien vanaf de plaats waar ze ons hadden gespot.

De Zweed in kwestie betaalde zijn boete en deze Belg was blij dat zijn blikje netjes gesloten in zijn jaszak lag. Al heb ik me op het moment van de feiten wel even afgezonderd want ik wordt nogal zenuwachtig wanneer zwaarbewapende mannen overassertief worden.

Terug op het hostel kregen we van de receptionist te horen dat onze ontmoeting geen uitzondering is. “De Poolse politie is hier totaal geschift, en soms even erg als de mensen die u op straat overvallen.” (het origineel citaat was in gebroken Engels.) Tegelijkertijd kregen we ook te horen dat de boete voor drinken op straat gewoonlijk 500 zlotty is (iets meer dan honderd euro). Een verslag of zelfs ontvangstbewijs was er niet, wat doet twijfelen of het geld mogelijk effectief tot bij de Poolse schatkist is geraakt.


Kids, you can party all night in Krakau, maar drink niet op straat en blijf vooral zeer beleefd tegen de politie.


Voetnoot: Het blijft wel een geïsoleerd geval want tijdens mijn laatste avond in de stad ben ik verschillende agenten gepasseerd zonder problemen.