PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

05 december 2010

Ceci n'est pas un premier

Dit land heeft geen Europese financiƫle steun nodig.

Maar het zou tof zijn mocht de EU een paar van zijn excellenties willen uitlenen om de boel hier wat op te kuisen.
--

Het fragment van mijn kleine frustratie werd zondagochtend aangeleverd door De Zevende Dag. Onze premier, of wat er voor moet doorgaan, werd aan de tand gevoeld door Ivan De Vadder.

Het is op zich al uitzonderlijk dat je op tv een volle minuut iets kan uitleggen als politicus. Maar Yves Leterme deed daar een stevige schep bovenop. Ondanks pogingen van De Vadder om bijkomende vragen te stellen besloot Leterme in totaal drie minuten door te lullen (geen flauw idee wat hij intussen gezegd heeft) zonder enig respect voor zijn gesprekspartner.Er zijn voor- en tegenstanders van beide houdingen, maar dit lijkt toch echt op een staaltje Letermisme zoals we destijds in 'Voor eens & voor altijd' zagen. Toen was het weigeren om te praten. Nu is het zodanig je punt willen maken dat je alle regels van elementaire beleefdheid en conversatie aan je laars lapt. We hebben het hier niet over boer Sjarel of een of andere fanatiekeling. Dit is onze premier, de man die ons land vertegenwoordigt op politiek vlak.

Kan een journalist dan zomaar politici onderbreken en verstoren?
Neen. Maar veel hangt af van de omstandigheden. Als De Vadder in de Wetstraat wacht op de premier en die beslist doodleuk door te lopen zonder commentaar, of zonder duidelijk antwoord, dan is dat de keuze van Leterme. Maar als diezelfde man op zondagochtend ingaat op een uitnodiging van De Zevende Dag, dan mag hij zich verwachten aan een interview met kritische vragen. Onderga de vragen, of zeg dat je niet komt.
---

In de marge van dit stukje schaampolitiek kwam ik terecht op de blog van Jurgen Vestrepen (voormalig politiek radiohost, ex-VB, nu LDD). Hij hekelt de manier waarop de VRT aan politieke verslaggeving doet en vergelijkt ze daarbij met een linkse versie van het Amerikaanse FOX.

(Ter info: Fox is een rechtse commerciƫle zender die zeer openlijk alles wat niet republikeins is afschiet. Onder meer Sarah 'ik zie Rusland van bij mij thuis' Palin is er nu politiek commentator)

Laat het nu net Verstrepen zelf zijn die de scheiding tussen journalistiek en politiek schaamteloos met de voeten treedt. De man was journalist en stapt over naar het VB, vervolgens LDD. Om sinds kort doodleuk een politiek praatprogramma te maken terwijl hij nog steeds politicus is. Ongetwijfeld zeer objectieve belangenloze journalistiek.

Labels: , , , ,