PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

25 januari 2011

Shabam! - Gedaan met lijstjes

Wie ooit van ver of dichtbij iets met muziek heeft gedaan, heeft al van Sabam gehoord. De grote meerderheid hiervan heeft niet altijd prettige gedachten bij het horen van deze welklinkende naam. Controleurs, rekeningen en vooral: onduidelijkheid over wat, wie (en soms waarom) er moet betaald worden.

Dat artiesten betaald worden voor het gebruik van hun nummers op (openbare) feestjes is perfect verdedigbaar. Maar in praktijk is dat niet zo eenvoudig. Het te betalen bedrag aan Sabam wordt berekend op basis van zaken als de inkomprijs, drankprijs en de feestoppervlakte (waarbij 0,99m eigenlijk 0 betekent, hebben we gisteren in Basta geleerd). Bovendien moet er van elk gespeeld nummer de titel van het werk, auteurs/componisten/bewerkers, uitvoerders en referentienummer worden genoteerd.

Die zogenoemde lijst van de uitgevoerde werken (fijn modern taalgebruik Sabam) is kortweg vervelend. Geen enkele DJ heeft zin om bij elke plaat nog een halve minuut schrijfwerk te steken. In veel gevallen wordt de lijst dan ook maar halfslachtig ingevuld, wat mij al enkele keren werd bevestigd door DJ's en bevriende Sabam-medewerkers. Helaas komt zo'n half werk vooral de artiesten ten nadele. Sabam heeft het totaalbedrag geïnd, maar als uw hit nooit wordt opgelijst zult u er niets voor krijgen.

Nochtans kan het stukken eenvoudiger met de technische mogelijkheden van vandaag. Zo kan je met elke moderne smartphone muziek automatisch laten herkennen dankzij apps als Shazam. Zodra deze software 10-20 seconden luistert, is het nummer herkend.

Stel je nu eens voor dat Sabam een soortgelijke applicatie maakt/laat ontwikkelen, of (na aanschaf van de nodige licenties) een aangepaste versie van Shazam maakt, waardoor fuiforganisatoren bij het begin van hun feestje een smartphone naast de discobar leggen. Je vult de afmetingen, inkomprijs enz.. in en op het eind van de avond wordt de automatisch ingevulde lijst naar Sabam verstuurd. Nauwelijks administratie, minder moeite, minder gefoefel en vooral: meer geld voor de artiesten.

---
Disclaimer: Toeval wil dat ik iemand ken die zijn of haar loon verdient door het verwerken van dit soort lijsten bij Sabam. Voor alle duidelijkheid hoop ik niet dat dit idee zou leiden tot ontslagen of andere ongelukkige zaken. Deze blogpost pleit enkel voor een eerlijkere verdeling voor artiesten en meer gebruiksgemak voor organisatoren en dj's.

Labels: , , , , , , , ,

1 Comments:

Anonymous Bart Stoffels said...

Soundhound is ook een goede optie.

dinsdag, januari 25, 2011 7:28:00 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home