PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

09 mei 2011

Joden in het kruis getrapt

Vandaag in De Standaard: Joodse krant haalt Clinton weg uit iconische foto.

"Meer dan waarschijnlijk werden de vrouwen weggehaald op religieuze gronden. De krant drukt bijna nooit foto's van vrouwen af omdat die zouden kunnen geïnterpreteerd worden als seksueel suggestief. Anderen denken dan weer dat de Joodse krant bezwaren had tegen het tonen van vrouwen in een machtspositie."
--


Eerst en vooral: deze blogpost is geen klakkeloos gezeik op het Jodendom of Orthodoxe Joden (zie laatste & voorlaatste alinea). I
k heb respect voor ieders geloof. Zo lang het mij geen geld kost en u geen mensen gaat lastigvallen of vermoorden.

Wel is het kritiek op de New Yorkse ultra-orthodoxe krant Der Zeitung / Der tzitung (schrijfwijze?) die haar lezers behandelt als een stel achterlijke ongeletterden die mentaal nog vastzitten in de zestiende eeuw. Serieus gasten, wat bezielt jullie om aan geschiedvervalsing te doen en uw Joodse lezers voor de gek te houden?

Dat Clinton 'te sexy' op de foto staat lijkt me twijfelachtig. Toegegeven ze ziet er niet slecht uit voor een vrouw van 63, maar sexy heeft toch een andere visualisatie in mijn hoofd.

Dat de krant moeite heeft met vrouwen in machtsposities lijkt me aannemelijker. Mensen die nogal fel met hun geloof bezig zijn, hebben vaak de neiging om de rol van de vrouw te minimaliseren. Kinderen baren: ja, evenwaardig behandeld woorden: bwoaaa liever niet.

Al begrijp ik ook dat niet helemaal. Israël had met Golda Meir in 1956 al een vrouwelijk premier. Ter vergelijking: de VS heeft nog nooit een vrouwelijke president gehad, België ook niet (al zijn we op dit moment al blij als er 'een premier' is).

Helaas kennen we de officiële reden niet. In mening krantenartikel staat het subtiele 'waarschijnlijk'. Gelukkig ging de Israëlische krant Jerusalem Post het zelf vragen. Helaas wou Der Tzitung geen commentaar geven op de bewerking, waarna de Jerusalem Post dezelfde suggestie maakt over 'ongepastheid' of vrouwen in een machtspositie.

Op zo'n momenten twijfel ik effectief aan de menselijke beschaving.

Again: Ga zo hard op in je eigen geloof als je wil , maar respecteer alstublieft de waarheid (of beter gezegd de realiteit) en de verspreiding ervan. Ik hoor elke dag dingen die mij niet aanstaan, maar daarom hoor ik ze nog niet te censureren.

Enerzijds toon je jezelf als krant enorm kleingeestig. Als ze al vrouwen van foto's gaan halen, in hoeverre manipuleert de krant dan de inhoud van het verhaal?
Anderzijds hou je bewust je lezerspubliek achterlijk. Een Orthodoxe Jood die al heel zijn leven enkel op die krant vertrouwt, heeft in principe dus nauwelijks besef van de hedendaagse maatschappij. Al is Der Tzitung een krant uit New York. Een stad waar je als inwoner vroeg of laat wel eens een werkende vrouw zal tegenkomen.

Helaas, wat Der Tzitung op dit moment doet is vooral zijn eigen lezers in de ballen trappen. Enerzijds door zijn publiek voor te liegen. Anderzijds door de vooroordelen over Orthodoxe Joden te bevestigen tegenover niet-gelovigen. Iets waar we in een verzuurde maatschappij als die van vandaag geen boodschap aan hebben.


Ps: Bent u beter op de hoogte van het onderwerp? Bent u een Orthodoxe Jood die de krant volledig begrijpt of meer uitleg kan geven: gooi het in de comments want ondanks mijn ergernis wil ik heel graag weten hoe de vork in de steel zit.Update: Der Tzitung heeft intussen gereageerd op de feiten. The Washington Post heeft het volledige statement onderaan zijn artikel toegevoegd.

Een uittreksel: "In accord with our religious beliefs, we do not publish photos of women, which in no way relegates them to a lower status. Publishing a newspaper is a big responsibility, and our policies are guided by a Rabbinical Board. Because of laws of modesty, we are not allowed to publish pictures of women, and we regret if this gives an impression of disparaging to women, which is certainly never our intention. We apologize if this was seen as offensive."

Dus als ik het goed begrijp excuseert de krant zich tegenover het Witte Huis omdat de foto niet mocht bewerkt worden. Maar niet voor het minimaliseren van de rol van twee vrouwen in het beeld. Dat is volgens hen niet uit gebrek aan respect voor vrouwen, maar omwille van een zekere behoudheidszin waardoor het vanuit de Joodse wet geen vrouwen mag afbeelden.

Again, met alle respect voor ieders geloof: wat is er in godsnaam controversieel of 'te extreem' aan het tonen van een foto van een aangeklede volwassen vrouw?

Labels: , ,

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Beste,
Heeft u nog zo'n gelijkaardige foto?
Mvg

vrijdag, september 13, 2013 6:07:00 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home