PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

11 juni 2011

Politieke piemels

In de VS wordt momenteel geroepen om het ontslag van congreslid Anthony Weiner (D). De oproep komt er na een mediastorm die sinds 27 mei 2011 aan de gang is en nog eens werd versterkt na 6 juni toen Weiner de feiten toegaf op een persconferentie.

Speculeer gerust wat de man heeft gedaan. Dronken iemand aangereden? Een kind gemolesteerd, zijn vuilniszakken in het bos gaan storten? Not exactly. De man wou een foto van zijn stijve penis (in zijn boxershort, niet naakt) doorsturen naar een vrouw op Twitter. Handig als politici zijn met sociale media, belandde het beeld echter niet bij de vrouw, maar op zijn twitteraccount. De tweet werd zeer snel weggehaald, maar het was te laat en Weiners worst werd wereldberoemd.

Schandalig niet? Een volwassen man die een foto van zijn opgewonden toestand stuurt naar een volwassen vrouw (21 jaar).

Wie het hele verhaal gemist heeft: De onvolprezen comedyshow The Daily Show heeft tussen 28 mei en vandaag bijna elke aflevering aan het onderwerp gewijd.

Maar genoeg inleiding. Bij dit soort zaken blijf ik mij ernstig afvragen waarom zo'n man zou moeten aftreden. Ja, hij heeft in zekere zin zijn vrouw bedrogen (hoewel hij nooit met een andere vrouw heeft afgesproken). Doet dat er iets toe? Neen. Jammer voor zijn vrouw, een spijtige zaak voor hun relatie, maar politiek irrelevant.

Uiteraard is het de VS, waar je privéleven bijna even belangrijk is dan de standpunten die je als politicus uitdraagt. Toch moeten we het ook in eigen land helemaal niet ver zoeken. In 1996 nam CVP-voorzitter Johan Van Hecke ontslag naar aanleiding van zijn echtscheiding die volgde op zijn affaire met Els De Temmerman. Ik weet niet of dat toen onder druk gebeurde (in '96 was ik twaalf en ik volgde de politiek nog niet zo aandachtig) maar het principe is bijna identiek.

Of u er nu van houdt om in het weekend in een lederen pakje met kaarsvet te worden bedruipt, of af en toe een keer scheefpoept, mag geen barst uitmaken voor iemands loopbaan. Ontrouw is niet proper. Niemand wil horen dat zijn/haar lief het met een ander doet. Maar er wordt geen moord gepleegd en vooral: het beïnvloedt de politiek niet. In het slechtste geval kan je zeggen dat hij nu te veel aan zijn hoofd heeft om aan politiek te doen.

Een schande is maar zo groot als de groep mensen die het woord uitspreken.

Fraude, oplichting, diefstal, gearrangeerde overheidscontracten, een oorlog starten op basis van valse informatie of een heel jaar lang zonder regering zitten en intussen vooral verkondigen wat de andere verkeerd doet. DAT zijn dingen waarvoor mensen zouden moeten gestraft worden. Je seksuele vrijheid verkennen zonder de wet te overtreden is hooguit een middel om je levenskwaliteit te verbeteren en bijgevolg je job als politicus beter te doen.

Labels: , , ,