PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

21 juni 2011

Sympathie voor Leterme

Yves Leterme heeft een affaire. Dat zegt Story te kunnen bewijzen met 849 pikante smsjes, postkaarten waarop zijn handschrift werd geverifiƫerd. Informatie die alleen hij kon weten enz... We hebben hebben een sterk dossier, aldus hoofdredacteur Frederik De Swaef tegen het al even door kwaliteitsjournalistiek gedreven HLN.be.
---

Is er nu iemand die heel dit verhaal ernstig neemt? En daar bovenop het aanvaardbaar vindt dat Story (of het nu klopt of niet) daar zomaar op ingaat?

Scenario 1: het verhaal is niet waar.
Story heeft (en ik druk me zacht uit) de reputatie niet altijd correct te zijn, sensatie op te zoeken en de waarheid net iets sappiger te maken dan het is. Daarom alleen al zou het tof zijn mocht De Swaef die bikkelharde bewijzen (bijvoorbeeld dat postkaartje met het handschrift) gewoon openbaar maken. You took the credit, now show us what we're crediting you for.

Zoniet zit je niet gewoon met een flagrant misbruik van de persvrijheid, iets wat echte journalisten helaas zullen bekopen want bij elke leugen die de pers schrijft, wordt elke journalist over dezelfde kam geschoren. Je brengt de premier van lopende zaken, helaas de enige vorm van federale regering die we nog hebben, bovendien in ernstig diskrediet.

Kan Leterme het tegendeel proberen te bewijzen en alsnog zijn gelijk halen? Ja.
Maakt het uit: neen!

In dit voorval speelt de perceptie. Het feit dat u tot deze blog geraakt wil zeggen dat u op internet zit, het nieuws volgt, verschillende media leest en hoogstwaarschijnlijk een kritische lezerszin heeft ontwikkeld. Helaas bent u een minderheid ten opzichte van de man of vrouw die vanmorgen HLN.be las of de Story kocht, het verhaal ongenuanceerd kon lezen en zelfs bij sterke twijfel denkt 'er zal toch iets van waar zijn'.

En daar begint de schade. Het staat in de boekskes: het zal wel wat opgeklopt zijn maar de kern zal wel kloppen. Zo redeneert het merendeel van de lezers van de gespecialiseerde pers.

Scenario 2: Het verhaal is waar.
Et alors?
Ik ben geen fan van Yves Leterme. Al van voor de verkiezingen van 2007 heb ik een degout van die man. De arrogantie, zijn houding tegenover de media. De rancune. De populistische uitspraken waarmee hij zijn achthonderdduizend stemmen haalde, om er vervolgens niets mee te doen, behalve ons land inleiden tot de politieke impasse waar ze vandaag inzit.

Maar dat doet vandaag niet terzake. Als Leterme een affaire heeft dan hoop ik in de eerste plaats dat hij er van geniet. Dat hij geile stomende seks heeft en de missionarishouding (het blijft een CD&V'er) in al zijn aspecten invult. Beste Yves, als het waar is dan hoop ik dat het van u een gelukkiger mens maakt. Het is niet eerlijk tegenover uw vrouw, maar zolang u uw job goed doet zijn het mijn zaken niet.

(Opmerking: volgens Story hielp hij haar ook aan een job, dat is beĆÆnvloeding, maar het zou me verbazen mocht hij de enige politicus zijn die dit soort dingen doet.)

En dan komen we bij de kern van de zaak. Yves Leterme doet zijn job goed tegenwoordig. In de teleurstelling van het afgelopen jaar is de regering Leterme een houvast geweest, vreemd genoeg meer dan toen de regering nog 'normaal' functioneerde. De winkel wordt goed opengehouden, hij maakt zelfs een beetje winst.
Als je op zo'n moment een berg stront over je heen krijgt, dan kan ik alleen maar mijn sympathie uitdrukken voor Leterme.

Beste Yves, je verdient dit niet.

Labels: , , ,

5 Comments:

Blogger buster_kieton said...

Beste Pieterjan,
Volledig eens met je analyse.

Story, in echte tabloid-stijl, speelt handig in op de perceptie.."journalistiek' vanuit de
goot...
The public gets what the public wants.. :-)
Grtz,
Jan P.

woensdag, juni 22, 2011 12:22:00 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

euh leren schrijven zonder dt fouten zou ik zo zeggen! Dan pas zal ik je mening misschien serieus nemen

woensdag, juni 22, 2011 12:43:00 a.m.

 
Blogger PJ said...

Ik heb er eentje uitgehaald, thx. Al mag je de volgende keer wel iets concreter zijn.

woensdag, juni 22, 2011 12:52:00 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

als het verhaal klopt en hij haar inderdaad aan een job hielp, vind ik dat wel zeer relevant. Dat andere politici dat ook zouden doen, maakt dat niet minder erg, integendeel.

Als zou blijken dat hij vandaag over de zaak liegt, dan lijkt me dat ook relevant, maar dan enkel omdat je de vraag zou kunnen stellen of iemand die liegt over zoiets, wel te vertrouwen is wanneer het over echt belangrijke zaken gaat. (Een inschatting die ieder voor zich moet maken natuurlijk. Maar of iemand te vertrouwen is, is toch voor mij iets wat mee speelt bij het bollekes kleuren)

Maar goed, ik zeg "als", want echt overtuigens lijkt het me voorlopig allemaal niet. En er zijn genoeg belangrijker dingen om ons druk over te maken...

woensdag, juni 22, 2011 1:13:00 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

OvertuigenD moet het zijn zeker.... En dan klagen over anderen.

woensdag, juni 22, 2011 1:35:00 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home