PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

20 december 2011

Diarreepopulisme

Sabam verdient 134.000 euro aan Music For Life en suggereert dat het daar beter een deel van zou weggeven aan MLF.

Het zijn niet mijn woorden maar (kort samengevat) die van parlementslid Jurgen Verstrepen van LDD. Meteen is het ook een plat staaltje kom-eens-in-de-media-populisme van Verstrepen en wel om een aantal redenen.

Ik kan er inkomen dat je een probleem hebt met Sabam. Ze komen geld vragen voor uw studentenfuif. Ze willen dat bedrijven betalen voor werknemers die naar muziek luisteren. Een vriend van mij mocht in zijn winkel ter plekke 150 euro ophoesten omdat de radio in zijn herstelruimte tot vooraan te horen was en dan heb ik het nog niet over de Basta-toestanden waar we vorig jaar over van mochten genieten.

Er zijn eigenlijk redenen genoeg om Sabam in het kruis te schoppen, maar Music For Life is er daar geen van en wel om de volgende redenen.

-Sabam vertegenwoordigt het merendeel van de Belgische artiesten. Hen geld laten storten betekent zoveel als elke artiest laten meebetalen. Solidair: ja, eerlijk en vrijwillig: neen.

-Het bedrag dat Verstrepen noemt gaat niet van de MFL-opbrengt af. De VRT betaalt het hele jaar door voor muziek en beelden op haar netten, ongeacht of er deze week aan liefdadigheid wordt gedaan,wordt gewerkt of gestaakt. Wordt er meer muziek gedraaid dan anders? Mogelijk, maar bij mijn weten speelt Stubru andere weken van het jaar ook best veel muziek.

Het zou Sabam weliswaar sieren mochten zij met een grote cheque 'namens alle Belgische artiesten' een donatie doen, ongeacht of dat 50 of 100.000 euro is. Maar laat dat alstublieft aan de organisatie zelf over en niet aan Jurgen Verstrepen.

Hoeveel?
Wat bedragen betreft stel ik me wel nog twee ernstige vragen, mijnheer Verstrepen. U zegt dat Sabam 134.000 euro verdient aan die actie. Gebaseerd op de 13.846.609 euro inkomsten uit alle openbare zenders.

13.846.609 euro per jaar gedeeld door 52 weken is 276.932 euro. Dat is (op 9.000 euro na) het dubbele van uw bedrag. Voel u vrij om dit verder toe te lichten, maar u gaat er met deze berekening van uit dat Music For Life goed is voor vijftig procent van alle Sabam-bijdragen van de openbare omroep. Iets wat ik niet goed begrijp met een paar recente luistercijfers bij de hand.

Hier lezen we dat de VRT-radiozenders zo'n zestig procent marktaandeel hebben en Stubru goed is voor ongeveer tien procent. Vergelijkbaar met MNM en grofweg een derde van wat Radio 2 bereikt. Stubru is dus goed voor een zesde van het bereik van de VRT-radiozenders.

Of 16,5 procent.

Of 46.693,78 euro.

Tenminste zonder de bijdragen van Eén en Ketnet/Canvas te tellen.

Uw geld
Bovendien vraag ik mij af hoeveel de LDD of u persoonlijk dit jaar al heeft gestort voor Music For Life? Volgens De Standaard Verdient u in totaal 110.509,07 euro bruto per jaar of 9209 euro bruto per maand. Laten we iets eerlijker zijn en uw 22.263 euro onkosten laten vallen. Dat zijn immers kosten. De 79.511,99 euro brutoloon, de 6.095,92 euro vakantiegeld en 2.758,52 euro eindejaarspremie tellen samen op tot 88.245,71 euro of 1.697 euro per WEEK.

Het zou u sieren mocht u dat laatste bedrag, één weekloon, afgeven wanneer het Glazen Huis later deze week naar Antwerpen komt. En als u toch vanuit Brussel komt, vraag dan misschien nog een paar collega's mee.

Het is tenslotte ons belastinggeld.

Labels: , , , , ,