PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

10 september 2012

YouTube-tips voor politici

Ik hou van verkiezingen als hoogdag van de democratie. Maar tegelijk krijg ik het enorm op mijn heupen van de talloze verkiezingsstunts. Stunt is zelfs een te groot woord. 'Hopeloze pogingen om in de media te komen en je daarom gedragen als een puber een kwartier voor zijn ontmaagding' lijkt me een betere omschrijving. Maar 'stunts' bekt nu eenmaal beter.

Vandaag trok dit filmpje mijn aandacht. Fout, hilarisch en vooral typerend voor lokale verkiezingen. Helaas ook slecht voor de Steven in kwestie.
Waarom? De man in kwestie heeft nationale media-aandacht. Ongetwijfeld goed voor een aantal extra stemmen in zijn eigen gemeente. Maar tegelijk gaat volgens mij niemand die man nog serieus nemen als hij effectief verkozen raakt. Of erger: niet verkozen raakt en nadien ergens moet gaan werken/solliciteren/spreken/klanten werven enz...

Long story short: bent u een lokale politicus en wil u per sé 'iets met YouTube' doen. Hou dan het volgende in acht:

Stop met klagen en zagen
"Zes jaar wanbeleid, onze burgemeester heeft niks gedaan om de gemeentelijke sporthal rolstoelvriendelijk te maken", geïllustreerd met de kandidaat die voor de bewuste zaal staat. NEEN.

Als insider zal het u misschien verbazen, maar veel Vlamingen zien politici als zageventen. Hou uw verwijten voor een debat, niet voor uw eerste (en misschien enige) kennismaking met de kiezer. Het filmpje gaat om u, niet om alles wat slecht kan zijn aan uw tegenstander.

KISS: Keep it short and simple
"Ik ben Rudy en ik ga voor betaalbare woningen, een groot windmolenpark en een verkeersvrije grote markt." Drie, maximaal vijf punten die mensen onthouden en herkennen. Geen dramaverhaal van vijf minuten. Kort = Krachtig.

Geen "Ik hou van mijn stad"
Natuurlijk hou je van de stad, anders zou je er niet wonen. Ik hou ook van Aarschot maar ik betwijfel of ik de juiste burgemeester zou zijn. Zeg wat je wil doen (zie tip 2), niet hoe geweldig pro je bent voor je eigen stad. Dit komt over als een moeder die elke dag op Facebook zegt dat ze haar kinderen doodgraag ziet. Leuk om (soms) te vermelden, niet om het op YouTube te zetten.

Doe normaal
Superman spelen, dansen, rappen, verkleden. Leuk en heel soms ludiek, maar tenzij je een enorm charismatische kandidaat bent met genoeg bekendheid ga je als een enthousiaste Chirojongen overkomen. Wees vooral jezelf want alles wat je niet bent valt des te harder op in zo'n filmpje.

"Maar ik ben echt een vrolijke Frans!" Tof voor jou Frans, maar dat weten jou vrienden en familie, niet de kiezer die jij wil bereiken. Ik ben ook best een vrolijke jongen maar als er een camera op mijn gezicht staat dan wil ik rustig, vlot en (vooral) betrouwbaar overkomen. Niet te stijf, maar ook geen losgeslagen kip zonder kop.

Overschat jezelf niet
Veel lokale politici hebben de microbe gekregen via een aantal geslaagde filmpjes van collega's en gaan met vol enthousiasme voor de camera staan in de hoop hetzelfde te bereiken. Neen. Net zoals ik niet het charisma van een David Letterman heb, heb jij niet het charisma van Barack Obama.

Waarom? Talloze redenen maar de twee die je met de voeten op de grond zetten zijn ervaring en omgeving. Nationale en internationale politici hebben en jarenlange ervaring, zowel in de politiek als met het omgaan met media, kiezers, debatten, en campagne voeren.

Omgeving: omdat diezelfde topkandidaten vaak ondersteund worden door een team van communicatiedeskundigen, mediatraining krijgen of gewoon heel goede medewerkers hebben waar ze al jaren op vertrouwen. Onderschat niet wat er op de achtergrond gebeurt. Maar dat weet u als politicus ongetwijfeld beter dan ik.