PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

21 mei 2014

Exit The Daily Show

Zoals wel meer Belgen durf ik al eens het Belgische internet te verlaten om overzees naar The Daily Show te bekijken. Luchtige humor met een scherp kantje. De ideale vertering bij mijn avondeten en een goede manier om bij te blijven met wat er in de US of A leeft. Tenminste tot voor kort. Wie momenteel de website bezoekt krijgt een vriendelijke maar duidelijke "we're sorry, but this video isn't availlable in your location."

Dat is kak.

Ik wou dat ik het beleefder kon zeggen, maar dat is het nu eenmaal. Een geweldige show die online zelfs reclame voorschotelde (zelfs een kleine periode Belgische spots streamde, tenminste als je vanuit België keek) en vooral: vlot online te herbekijken. Iets wat Belgische mediahuizen slechts met mondjesmaat doen voor hun topprogramma's.

Het probleem lijkt ook in andere landen van tel (ik zag nog één melding uit India en een tweede uit België opduiken), maar het gemor van het volk lijkt zeer beperkt waardoor ik niet met overgrote zekerheid durf zeggen dat het overal en altijd zo is.

De reden lijkt vooralsnog onduidelijk. Al zijn er wel een paar pistes. Comedy Central is sinds kort ook actief in België (na 22u op het kanaal van TMF) en zendt daar ook The Daily Show uit. Anderzijds kosten zo'n extra streamers ook geld (bandbreedte) terwijl de beperkte advertenties dat waarschijnlijk niet dekten.

Of het echt effectief is? I doubt it. Het is niet moeilijk om de show te downloaden via minder legale kanalen en een kleine test (uiteraard enkel voor journalistieke doeleinden) leert mij dat een show op een minuut of twee binnen is. Zeg maar de lengte van een klein reclameblok. De andere optie zijn allerlei omwegen om een website wijs te maken dat je vanuit de VS kijkt. Zoals de plugin van Hola (hat tip Simon).

-Geoblocking, omdat een wereldwijd internet misschien iets te veel is voor u.