05 september 2014

Waarom ik (nog) geen smartwatch koop

Na smartphones en tablets is de volgende golf die van de slimme horloges. Armbanden die uw stappen, hartslag, slaappatroon (en mogelijk ook uw masturbatiegedrag) meten en zo de techbedrijven de komende acht tot twaalf kwartalen van nieuwe inkomsten moeten voorzien.


 De twee collega’s achter mij hebben er al zo enkele getest. Zelf wil ik er graag eentje, al is het maar om statistisch vast te stellen dat ik meer moet bewegen, meer moet sporten en meer moet slapen (ik bespaar u statistieken over wat hierboven tussen haakjes staat).

 Toch is de kans klein dat ik in de komende twaalf maanden een smartwatch aanschaf en dat heeft enkele zeer terechte redenen:

 Koop geen b├Ęta
Wat een toestelmaker je ook wijsmaakt: de eerste (en vaak ook de tweede) generatie van een product is niet af. De functies zijn beperkt, de prestaties ook, er is een grote kans op bugs en het is hoogstwaarschijnlijk dat er een veel beter toestel uitkomt in de 6-12 maanden nadien.

 Prijs
De eerste iPod kostte 399 dollar voor 5 gigabyte in een behuizing die even groot en dikker is dan mijn huidige smartphone. Geniaal voor zijn tijd, maar in de jaren nadien enorm verbeterd en de verhouding prijs/mogelijkheden is alleen maar verbeterd.

Alle premium merken hebben vandaag hun eerste generatie smartwatches uit, sommigen zitten al aan de derde versie. Ik verwacht vanaf 2015 de eerste meer generieke smartwatches waardoor de instapprijs daalt en premium merken met meer moeten uitpakken om zich te onderscheiden van wat pakweg Medion in de Aldi zal leggen.

 Mogelijkheden
Samsung pakte recent uit met een toestel dat een eigen 3G-verbinding heeft. De overige toestellen moet je koppelen aan je smartphone en sommigen werken enkel met een smartphone van hetzelfde merk. Naarmate de markt groeit gaan veel smartwatchmakers voor sommige beperkingen tot het besef komen “hey, onze klant wil dat niet”.

Als dat laatste zich voltrekt dan komen we in de meer mature fase van het product. Er zijn genoeg modellen, er zijn genoeg functies en je kan ze kopen tussen de 25 en de 500 euro. Op dat moment koop ik mijn smartwatch. Tot die tijd moet ik het stellen met een smartphone die ik met plakband om mijn pols bevestig.Ik kijk overigens wel uit naar de smartwatch van Apple die volgende week hoogstwaarschijnlijk volgt. Ik ben geen fan van de meeste Apple-producten, met uitzondering van de iPod Nano. De editie uit 2010 had de facto al dezelfde functionaliteiten, maar dan zonder notifications/smartphonekoppeling/sensoren. Mijn grootste vrees is dat het duur zal zijn en mogelijk gekoppeld aan een iPhone. Maar als hun product even toonaangevend dan de iPhone of iPad is, dan is de kans groot dat die functies binnen het jaar ook bij de concurrentie opduiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten