PJ's opinion. My side of the story, my 15 minutes of fame.

20 mei 2015

Tablets voor iedereen!

Ik wil graag geloven dat onze overheid wil digitaliseren.
Ik wil graag geloven dat onze overheid moet besparen.
Ik wil graag geloven dat onze overheid efficiënt wil zijn.

Maar een klein miljard euro uitdelen aan een overheidsbedrijf om papieren kranten uit te delen, daar is geen enkel zinnig argument voor.

De boot gemist? De federale overheid heeft Bpost, als enige kandidaat, het contract voor de krantenbedeling gegund. Het jaarlijks bedrag daalt weliswaar, maar komt volgens Newsmonkey nog steeds neer op een klein miljard euro over een periode van vijf jaar. Vermoedelijk de laatste keer, klinkt het in het artikel. Dat wil ik allemaal wel geloven, maar laat de politiek nu niet de beste reputatie hebben als het aankomt op beloftes die pas na de verkiezingen worden waargemaakt.

Als journalist voor een tijdschrift en website kan ik argumenteren dat zo'n subsidie concurrentievervalsing is. Maar het stoort me vooral dat je met dat geld veel betere resultaten kan boeken mocht je het innovatief aanwenden.

België telt 4,6 miljoen huishoudens, dat wil zeggen dat elk huishouden gemiddeld 222 euro betaalt voor de krantenbedeling. Eigenlijk kan je voor dat geld elke krantenlezer een bescheiden tablet geven om je krant digitaal op te lezen.

Ik hoor u denken "Welke tablet heb je voor 222 euro?" Geen iPads. Maar mocht de overheid Apple, Samsung, Lenovo, Asus en Dell laten meedingen voor een contract dan is de prijs voor een basistoestel zeer haalbaar.

Tel daar nog bij dat niet elk huishouden een krant leest en dat sommigen liever de krant lezen op hun eigen toestel. Zo kan je met dat miljard makkelijk een toestel voor elke krantenlezer aanschaffen en die indien nodig vervangen binnen de vijf jaar.

Digitalisering: klaar
Mocht dat er ooit komen dan zijn er nog meer mogelijkheden. Je zou zo'n toestel kunnen uitrusten met een aantal e-gov apps. Gedaan met de burger te overtuigen om digitale diensten te gebruiken, geef hem of haar gewoon een tablet met die apps vooraf geïnstalleerd. Meteen een hele stap vooruit in een poging om zowel overheid als burger de digitale snelweg op te krijgen. Officiële communicatie van de overheid? There's an app for that. Waarschuwing dat je je belastingen nog moet doen? There's a notification for that. Zal dat zo vlot lopen? Neen, maar we gaan er meer mee vooruit dan wanneer we het ronddragen van papier blijven sponsoren.

Het enige argument dat ik kan bedenken om Bpost een zak geld te geven, is dat het beursgenoteerd bedrijf begin dit jaar liet weten dat het 3.500 mensen zal ontslaan als ze het contract niet zouden winnen. Het gaat dus niet zozeer om een miljard euro steun aan de krantendrukkers, maar wel om een miljard euro om werkloosheid bij Bpost te beperken.

Bedrijfsleiders, u weet wat te zeggen als u bij de volgende kwartaalresultaten een miljardje te weinig heeft.

2 Comments:

Anonymous Sam said...

Op zich een mooi idee, maar als burger wil ik hier helemaal niet voor meebetalen. Een veel beter voorstel zou zijn om het volledig af te schaffen. Ik ben niet geïnteresseerd om te betalen voor een medium waar reclame op staat.

zaterdag, mei 23, 2015 9:54:00 a.m.

 
Anonymous paul van coillie said...

Beste ,
je artikel heeft toch niets te maken met deze aanbesteding.

De post verdeelt de kranten en wordt in concurrentie gesteld.
Verliezen ze het aan de concurrentie : waarschijnlijk nederlanders die vanuit breda onze wegen platrijden en die aan 30% minderkost werken dan zijn we niet alleen 3500 werkozen rijker die jij en ik gaan betalen , maar gaan ook nog eens zoveel inkomsten naar Nederland gaan en werken we flink mee aan de collectieve verarming. Dus dubbel verlies.
Nu is het een +- broekzak vastzak operatie waarbij 3500 mensen hun werk behouden totdat je de tablet introduceert, en dan heb je 3500 werklozen bij en is dat ook gedaan.

de kern is dat er een algemene belastingsvelaging op lonen en loonkosten zodat iedereen met gelijke wapens kan concureren. Die subsidie gaat over loonbehoud.
Digitalisatie is een ander onderwerp.

woensdag, mei 27, 2015 3:45:00 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home